Nekadašnji vođa BH Fanaticosa, a danas fudbalski trener ženske ekipe Elfsborga u Švedskoj Ismet Turšić i novinar Saša Ibrulj u podcastu “oPsajd” govore o aktuelnim temama u bh. fudbalu.

Turšić i Ibrulj su neposredno nakon završetka utakmice Island BiH govorili o ovoj utakmici, te istakli žaljenje zašto je selektor Meho Kodro odlučio samo minimalno promijeniti stil Faruka Hadžibegića koji nije donosio rezultate.

“Imaš vremena za eksperimentisanje i imaš svu šansu ovog svijeta da nešto promijeniš, a ti promijeniš ukupno samo jedno ime. Zna se koje su pozicije kičma ekipe i gdje moraš imati jake igrače. Golman, stoper, centralni vezni, napadač itd. Naša kičma se sastoji od Šehića koji ti digne puls na 220 svaki put kad lopta ide prema njemu, imaš ispred njega Miličevića koji nije igrač za 90 minuta. Ni Hadžikadunić nije igrač na kojem možeš graditi kičmu reprezentacije. Hadžiahmetović je bio na poziciji iza Džeke i Demirovića. A Demirović se nije vidio. Prije je bar trčao uz Džeku, kupio lopte koje “otpadnu” iz duela Džeke i protivničkih stopera, ali sada je bio nevidljiv.”

“Izgledalo je kao da igramo prijateljsku utakmicu. Najveći je problem što nemaš igrače na koje se možeš osloniti da budu kičma ekipe. Onda je to kao da gradiš kuću na klimavim temeljima”.

Odbrana je izgledala nesigurno čim je lopta prolazila sredinu.

“Gušenje lopte, pa kad vidim stopera koji primi loptu, okrene se, pa pet dodira. Onda Krunić mora da dođe po loptu, a nalazi se 17,18 metara od njega. Ovaj dok se izvrti, okrene glavu tri, četiri puta lijevo i desno, Krunić mu je stigao na četiri metra i on mu doda loptu. Krunić mu je može samo vratiti nazad jer je već za sobom ‘ponio’ najmanje jednog Islanđanina. Toliko spor i neozbiljan fudbal. Sjesti i plakati.”

Ibrulj i Turšić

Turšić se dotakao i spiska.

“Onda kada imaš samo dva stopera, a ti naknadno pozoveš lijevog beka Ćivića. A onda je Miličević morao odigrati dva meča po 90 minuta. Takve poteze ne shvatam. Nabili smo more ofanzivnih igrača u sredinu, ljudi nabili tri puta loptu preko našeg veznog reda i odbrane i svaki put te kaznili. Imali su dva brza centarfora koji su patili Miličevića, a i Hadžikadunića i Kolašinca. Nije to neka pamet, samo su pogledali gdje smo slabi i nabijali loptu naprijed. Ne shvatam to.”, kaže Turšić.

“Mi ne možemo promijeniti 10-15 igrača jer ih nemamo, ali možeš se odlučiti čvrsto za svoj stil igre. Za svoj rukopis. Pa i ako izgubiš, znaćemo zašto si nisi uspio, ali i šta si želio. Ali ovakve frankenštajske postavke – ti si zreo za poraz. Nisam ja neki ekspert, ali nema logike da Dedić bude lijevo, Menalo desno i još ima takvih poteza. Stavi igrača na njegovu prirodnu poziciju. Imamo sedam centarfora, dva stopera. Zbrda zdola, samo praviš još veći raspad.

Nemamo možda dobrih igrača, ali nemaju ni drugi, ali znaju izvući maksimum iz njih. Znaju šta žele i rade na tome.” zaključio je Turšić.

(Reprezentacija.ba)