Fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine večeras u Rejkjaviku čeka novi meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Zmajevi pod vodstvom Mehe Kodre ovaj put gostuju Islandu, a sve osim pobjede bio bi neuspjeh, obzirom da se naši fudbaleri nalazi tek na četvrtom mjestu u grupi.

Na tribinama „Laugardalsvöllur“ stadiona imat će Zmajevi i podršku, kako navijača koji dolaze iz Bosne i Hercegovine, tako i nekolicine njih koji žive u ovoj maloj otočnoj zemlji koju nazivaju i zemljom leda i najsretnijih ljudi na svijetu. Već 30 godina Island je dom i Ejubu Puriševiću koji je ujedno i trener u tamošnjoj u 1. ligi, tačnije u klubu Stjarnan Gardabaer.

VEĆ 30 GODINA NA ISLANDU

O atmosferi, temperaturi, cijenama i svemu onome što čeka Zmajeve večeras govorio je za Reprezentacija.ba portal.

– Od kratkih rukava do zimske opreme, haha. Čitam baš da se u našim medijima piše o tim hladnim uvjetima koji su dočekali igrače, ali meni je to ovdje normalno, dugo sam tu i prilagodio sam se. Ma, ne treba to gledati kao neki problem, lakše je trčati na 15-tak stepeni nego na 30. Dolazim na utakmicu sa cijelom porodicom. Iskreno se nadam da možemo pobijediti. Neophodno će biti da im pariramo u borbi i trci, ako to izostane, možemo imati problema s Islandom – kaže Sarajlija s islandskom adresom.

Na Islandu se o utakmici, kaže Purišević, ne priča uopšte niti ima općenito euforije oko reprezentacije.

– Prije tri-četiri godine kada reprezentacija igra nisi skoro mogao doći do karte, za pola sata se sve rasproda, sada je pitanje hoće li večeras stadion uopšte biti pun. Imali su i oni određenih turbulencija, sada konkretno ima povrijeđenih, suspendovanih…, sve to utječe na klimu, a i dosta je mlađih igrača. Pravi se jedan novi tim. Slično kao i kod nas. Usporedite ovu ekipu s onom koja nas je odvela na Svjetsko prvenstvo, rijetko ko je danas tu. I sada ima dobrih igrača, mahom svi igraju u velikim ligama, međutim moj dojam je da ne izgledamo kao prava ekipa. Uvijek nešto nedostaje.

DOŠAO KAO IGRAČ I OSTAO

Uz Stjarnan Gardabaer u kojem radi kao asistent, samostalno je Purišević na Islandu vodio Valur i Vikingur. Prilično je poznato ime u tamošnjim okvirima s obzirom da je i kao igrač ostavio dobar trag.

– Kada sam tek došao ovdje, stranaca nije bilo toliko, morao si se snalaziti kako znaš i umiješ. Nisi mogao birati gdje ćeš, dobiješ priliku pa – hoćeš-nećeš. Najteže je bilo kada je bio rat u Bosni i Hercegovini. Ni sa kim se nisi mogao čuti, nije kao danas, a nostalgija je i dan-danas prisutna. Teško je iskorijeniti to. Uvijek se radujem kada god idem kući. Život na Islandu? Država je bolje organizovana, puno je više mogućnosti, naročito za djecu. Imaju djetinstvo u kojem ne moraju razmišljati hoće li imati šta raditi kada završe školu. Cijene su puno veće nego kod nas. Čitam baš kako pojedini mediji pišu i u skupoći, što je istina, jedan burger u gradu ćete platiti skoro 50 KM. Okej, jeste standard veći, ali… Skočilo je to pogotovo zadnjih godina kako turisti sve više dolaze.

Fudbal na Islandu…

– Iz godine u godinu izgleda sve bolje. Islanđani ulažu, poboljšavaju uslove i samim tim brže napreduju. I sami klubovi puno mogu više sredstava crpiti od države ili grada. S te strane, kada si ovdje trener manje te glava boli, ne razmišljaš o nekim stvarima o kojima bi možda da sam u Bosni i Hercegovini, ali po pitanju igrača imamo problem. I ovdje čim se malo ko dokaže, brzo napravi transfer u jače zemlje poput Belgije, Nizozemske, Švedske, dok je, s druge strane, bolje što se liga podmlađuje iz godine u godinu. Ulaže se i u trenere. Teško ćete naći nekoga ko je nije školovan, od onih koji rade s najmlađima pa nadalje – istakao je Purišević na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16