Nogometni/Fudbalski savez BiH prisjetio se na svojoj Facebook stranici nekadašnjeg reprezentativca, Suvada Katane, koji je preminuo 2005. godine.

“Na današnji dan, prije 54 godine, rođen je Suvad Katana, reprezentativac Bosne i Hercegovine, koji je nažalost prerano preminuo 2005. godine u 36. godini života.

Katana je dres Bosne i Hercegovine nosio 10 puta, a bio je sudionik prve zvanične utakmice u istoriji protiv Albanije 1995. godine.

Nastupao je čak i ranije za reprezentaciju na nekoliko nezvaničnih utakmica, koje su imale humanitarni karakter.

Karijeru je počeo u Željezničaru, a igrao je još za Genk, Gent, Anderleht, Adanaspor i Lokeren.

Po okončanju karijere htio je da se posveti radu sa mladim fudbalerima, ali je nažalost ranije napustio ovaj svijet”, piše na stranici Saveza.

Suvad Katana je rođen 1969. u Delijašu kod Trnova. Međutim, odrastao je u Sarajevu, gdje je i počeo trenirati fudbal u pionirima Željezničara. Prolazio je kroz sve selekcije, da bi u sezoni 1987/1988 upisao i debitantski nastup za prvi tim, i to protiv Crvene zvezde.

Za Željezničar je nastupao sve do početka agresije na BiH. Sakupio je 112 nastupa i postigao tri gola, prije nego je napustio Klub i otišao u Belgiju. Tamo je nastupao za Genk, Gent, Anderlecht i Lokeren. Također, kratko je nastupao i u Turskoj za ekipu Adanaspora.

Usljed srčanog udara, Suvad Katana je otišao zauvijek u 36. godini, 8. januara 2005. godine.

(Reprezentacija.ba)