Zdravko Mamić je gostovao u emisiji Telering gdje je govorio o životu u Bosni i Hercegovini, a osvrnuo se i na sjajnog hrvatskog defanzivca Joška Gvardiola.

“Najviše pozitivnog u životu mi je dala Bosna i Hercegovina. Ja živim u Bosni i Hercegovini, ali sam okružen nezabilježenom količinom ljubavi. Nisam u porodici dobra doživio koliko u BiH, a tu i Bošnjaci i Srbi i Hrvati i drugi. To je stvar mog izbora, ja se tako i osjećam, ali ne vidim zašto ne bi svi tako živjeli. Naše države su tako lijepe i nemamo pojma šta imamo. Tvrdim da nema nigdje ovakvog života kao ovdje. Za mene je život susjed, zelenilo, voda, sunce, voćka, maslina, brdo, a toga u BiH ima na pretek.”

Mamić je otkrio i da je Joška Gvardiola, koji igra odlično na SP u dresu Hrvatske otkrio kada je imao 16 godina te da je naredio da se prebaci u prvim tim Dinama.

“Cijeli svijet priča o Gvardiolu koji ima 20 godina. U ljeto sam došao u Međugorje kada su igrale četiri generacije Dinama u Međugorju. Igrao se meč, a ja sam biookružen Dinamovim trenerima. Pitao sam ko je onaj mali, rekli su mi da je Gvardiol, da ima 16 godina i da igra za kadete. Digao sam slušalicu i nazvao brata Zorana koji je bio na funkciji sportskog direktora. Rekao sam mu da stavi Joška u prvu ekipu. Zoran ga je stavio u prvu ekipu, kod Bjelice je ušao u ekipu, a onda kad je Zoran preuzeo ekipu, bio je neizostavan igrač u ekipi”, rekao je Mamić i dodao:

“Ja sam bio taj koji je lično naredio da se on priključi prvoj ekipi i na kraju koordinirao njegovu prodaju u Leipzig. Trebao je ići u Leeds. Sudarili smo Leeds i Leipzig, te je došao do izuzetne cijene, a još smo dogovorili i budući bonus oko njegove prodaje. Takvih primjera bi moglo biti bezbroj. Četrnaest Dinamovih igrača u reprezentaciji Hrvatske sam ja selektirao i doveo u Zagreb. Doista je fantastično koliko se to želi izignorisati.”

Mamić smatra da Gvardiol danas vrijedi između 100 i 150 miliona eura.

“Da ga ja danas prodajem, vrijedio bi između 100 i 150 miliona eura. Nismo imali ranije ekonomsku nezavisnost, pa nismo mogli prodavati igrače po tim cijenama. Naša liga nema imidž da prodaje igrače po tim cijenama. Ovi prostori su izuzetno talentovani, Dinamo je popravio infrastrukturu i ima kvalitetne trenere, a djeca na ovim prostorima su uvijek bili kvalitetni.”

(Reprezentacija.ba)