Mirza Varešanović (50) je danas zvanično predstavljen kao novi šef stručnog štaba FK Sarajevo.

Varešanović se na početku press konferencije za medije zahvalio predsjedniku Mirviću i rukovodstvu kluba na ukazanom povjerenju.

“Zahvaljujem se predsjedniku Mirviću i rukovodstvu kluba na ukazanom povjerenju. Drago mi je da sam se vratio i dat ću sve od sebe za što bolje rezultate. Naš cilj je izlazak u Europu. Zaostajemo osam bodova, ali vjerujem da možemo ostvariti taj cilj. Titula je daleko, ali dok god postoji šansa, borit ćemo se”, rekao je Varešanović i dodao:

“Moj cilj je da prenesem svoju ljubav i emociju na igrački kadar. Igrači imaju kvalitet, ali ne znaju kolika je veličina FK Sarajevo. Moram im prenijeti ljubav, emociju i želju da ostvare uspjeh jer ovaj klub to zaslužuje. Poznat sam kao borac. Kada sam prošli put bio na klupi, bilo je problema sa navijačkim skupinama. Sada sam iskusniji i znam da je tada bilo je tada grešaka sa moje strane, ali nadam se da se to više neće dešavati.”

Novi trener Bordo kluba se osvrnuo i na sinoćne saopštenje navijača Sarajeva koji su protiv njegovog imenovanja na poziciju trenera.

“Što se tiče saopštenja, ja ničim nisam to zaslužio. Jučer sam stigao i to me neće zaustaviti da ostvarim rezultat koji sam zacrtao. Ako je iko podnio žrtvu u ovom klubu, to sam ja. Kad sam bio sportski direktor Sarajeva, meni je sin otet zato što nisam dozvolio da se dešavaju neke stvari. Ovo je moj klub, od mene je napravio gospodina i ja to želim vratiti. Nemam straha, ne predajem se, imam saradnike, igrače i ljude u klubu koji su stali iza mene. Dolazim u vrhunske uslove, najbolje u BiH. Garantujem da ćemo ostvariti dobar rezultat. Nema niko veću želju od mene da ostvarimo dobar rezultat.”

Varešanović je govorio i o mogućim pojačanjima:

“Morat ćemo dovesti neka pojačanja, ali ne previše igrača. Ne možete svakih šest mjeseci dovoditi po deset igrača i to je jedna stvar koju želim promijeniti. Mnogo je dovođenja istrošenih igrača sa strane. Uvijek sam razmišljao na taj način i uvijek ću tako razmišljati. Djeci treba dati šansu, treba biti hrabar za to, a ja ću to biti. Pokušat ću napraviti balans da u klubu imamo dva, tri kvalitetna stranca, a sve ostalo da budu naša djeca. Dobro znam šta pričam i dobro znam šta Sarajevu treba. Ako me igrači budu shvatili i pratili na pravi način, neće biti problema.”

Inače, Varešanović će prozivku igrača obaviti 9. januara, a ekipa će od 18. do 28. januara boraviti u Međugorju.

Od 31. januara do 13. februara planirano je da Sarajevo pripreme obavi u Antaliji.

Izabranici Mirze Varešanovića će na pripremama odigrati pet mečeva, dok je generalna proba zakazana za 22. februar u Sarajevu.

(Reprezentacija.ba)