Selektor Ivajlo Petev iza sebe ima uspješnu godinu. Sa reprezentacijom BiH napravio je jedan od većih rezultata u historiji naše države. Bio je prvi u grupi, što je dosadašnjim selektorima pošlo za rukom samo dva putabez obzira o kojim se kvalifikacijama radilo.

Dojam su donekle pokvarile one utakmice bez rezultatskog značaja. Početkom godine izgubili smo od Gruzije u prijateljskoj utakmici, a na kraju već odlučene Lige Nacija od Rumunije. Istina, Gruzija je nakon BiH napravila sjajan napredak, godinu završila bez poraza, te sa 16 bodova na prvom mjestu završila u svojoj grupi Lige Nacija ispred Bugarske, Sjeverne Makedonije i Gibraltara.

No, ipak naučili smo kako i u prijateljskim utakmicama treba igrati na rezultat, da se ne remeti renome reprezentacije i raspoloženje navijača. Posebno kada su oni poljuljani već gotovo četiri godine.

Selektor Ivajlo Petev vjerovatno je jedini selektor kojeg hvale igrači od samog početka mandata. Osim javnih istupa Džeke, Krunića, Šehića i drugih Zmajeva, da ima i danas podršku svlačionice pokazao je i detalj sa društvenih mreža, u kojem su navedeni, ali i drugi igrači “lajkali” izjavu potpredsjednika FS BiH Irfana Durića o tome da Petev ima prolaznu ocjenu i podršku svlačionice.

Foto: NS/FS BiH

“Gospodin Petev ima važeći ugovor do kraja godine i do tog perioda ćemo se sastajati te razgovarati o svemu. U ovom trenutku je aktuelni selektor i toga se držimo, međutim ako gledamo rezultat i da smo završili prvi u grupi Lige nacija, za mene je dobio prolaznu ocjenu. No, to je samo moje lično mišljenje, konačni sud će donijeti Izvršni odbor N/FSBiH. Uz taj dobar rezultat, dobili smo i puno novih dobrih fudbalera, igra je dobila također jednu dobru dimenziju, imamo glavu i rep… I što je važno, Peteva cijene igrači.” poručio je Irfan Durić za Reprezentacija.ba.

Ali ostaje upitno da li Petev ima i podršku cijelog Izvršnog odbora koji će odlučivati o produžetku njegovog ugovora. Predsjednik FS BiH Vico Zeljković istakao je kako je cilj plasman na EURO 2024, te tako vjerovatno dao podršku Petevu kojeg je sam i birao, no upitno je hoće li mu članovi Izvršnog odbora koji dolaze iz domaćih klubova oprostiti nepozivanje njihovih igrača. U vladi FS BiH sjede ljudi čija je baza Zrinjski, Tuzla City, Široki Brijeg…, a njihovih igrača kod Peteva baš i nema u reprezentaciji, iako bi njihovim pozivanjem možda sebi i kupio mir.

Uz to kao argument protiv Peteva je činjenica da nema podršku dobrog dijela navijača, iako je i teško procijeniti da li je više onih koji su za njegov ostanak i kontinuitet u radu ili za njegov odlazak.

Iako je kontinuitet vrlo bitan u fudbalu, zamijeniti Peteva možda bi bilo logično samo ukoliko FS BiH može dovesti neko vrhunsko trenersko rješenje, no upitno je da li takvo trenutno uopšte postoji na radaru Saveza.

Od naših najuspješnih trenera slobodni su Safet Sušić i Vahid Halilhodžić, ali i Meša Baždarević, Faruk Hadžibegić, Baka Slišković…

(Reprezentacija.ba)