Ženska U19 reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je danas u Etno selu Stanišići Moldaviju sa 3:2 u susretu prvog kola grupe B4 kvalifikacija za Euro 2023, saopšteno je iz FS BiH.

Meč je počeo minutom ćutanja čime se odala počast stradalim licima na utakmici Prve lige Indonezije između Areme i Persebaye.

Izabranice Dragana Jevtića do prednosti dolaze već u 4. minuti. Lamija Oštraković sa svoje polovice odlično šalje loptu na desnu stranu za Vanessu Šabanović koja ulazi u protivnički kazneni prostor i pogađa suprotni ugao gola Vlade Cuciuc za 1:0.

Nakon kornera u 9. minuti bh. tim postiže još jedan gol koji je poništen zbog prekršaja nad moldavskom golmanicom.

Prednost je udvostručena u 33. minuti nakon odlične akcije. Lamija Duvnjak je protrčala po desnoj strani i ubacila loptu u šesnaesterac, a Edina Avdić je glavom prosljeđuje na drugu stativu za Lanu Radulović koja je precizna za 2:0.

Zbog prekršaja nad gostujućom golmanicom u 36. minuti je Bosni i Hercegovini poništen još jedan gol. Dobar pokušaj imala je sa distance Oštraković u 41. minuti, ali je Cuciuc uspjela da izbaci loptu u korner.

Avdić u 51. minuti se odlično snalazi u protivničkom kaznenom prostoru i sa oko 12 metara postiže treći pogodak na utakmici.

Moldavke u 72. minuti koriste nesmotrenost u odbrani naše selekcije, oduzimaju loptu na dvadesetak metara od gola i Iuliana Colnic precizno šutira za 1:3.

Roxana Moisiuc u 87. minuti šalje loptu za Colnic koja izlazi sama pred Iman Dumanjić i sa desetak metara postiže drugi gol za Moldaviju.

U drugom kolu 8. oktobra u Etno selu Stanišići sastaće se Moldavija i Estonija, dok će bh. tim svoj meč sa Estonijom odigrati 11.10. u 14:30 sati.

Bosna i Hercegovina-Moldavija 3:2 (2:0)

Etno selo Stanišići.

Sutkinja: Franziska Wildfeuer (Njemačka).

Pomoćne sutkinje: Davina Lutz (Njemačka), Aleksandra Mostowska (Poljska).

Četvrta sutkinja: Michalina Diakow (Poljska).

Golovi: 1:0 Šabanović (4’), 2:0 Radulović (33’), 3:0 Avdić (51’), 3:1 Colnic (72’), 3:2 Colnic (87’).

Žuti kartoni: Benković, Avdić, Tekić, Mašinović (BiH), Covali, Moisiuc (Moldavija).

Bosna i Hercegovina: Iman Dumanjić, Lamija Oštraković, Vanessa Šabanović, Lana Radulović, Tamara Blagojević, Edina Avdić (71. Magdalena Brtan), Lamija Duvnjak, Kristina Tekić (65. Janica Filipović), Azra Mašinović, Ivona Benković (82. Anja Gačić), Jelena Pavlinović. Selektor: Dragan Jevtić.

Moldavija: Vlada Cuciuc, Anastasia Bordeniuc, Eugenia Railean, Valeria Virlan (80. Xenia Railean), Francesca Covali (57. Margareta Onofras), Felicia Gutu, Iuliana Colnic, Anastasia Cernitu (68. Roxana Moisiuc), Loredana Gamercaia (80. Amina Dontu), Lilia Fintina (68. Alexandra Osadcii), Vanessa Manoli. Selektorka: Alexandra Bocancea.

(Reprezentacija.ba)