Početak nove sezone Premijer lige BiH zakazan je za 16. juli, a ako je suditi po trenerskim imenima na klupama premijerligaša, očekuje nas veoma zanimljiva sezona.

Tokom dosadašnjeg ljetnog prijelaznog roka u Premijer ligi BiH, glavna tema bili su treneri. Feđa Dudić je iz Veleža prešao u Sarajevo, Amar Osim je preuzeo Velež, Nenad Lalatović je stigao u Borac, dok se Dragan Jović vratio u bh. fudbal i postao trener Tuzle City.

Zrinjski je zadržao Sergeja Jakirovića, Edis Mulalić će predvoditi Želju, a vrijedi istaknuti i Ivicu Barbarića, trenera Širokog Brijega. U nastavku kratko predstavljano najveće trenerske zvijezde PL BiH.

Više je njih koji su do sada osvajali Premijer ligu BiH ili Kup BiH. Najviše je to puta uradio Osim, čak pet puta bio je prvak BiH, a četiri puta je osvajao kup – sve se Željezničarom. Jović ima jednu titulu i jedan kup sa Zrinjskim, Jakirović i Barbarić po jednu titulu sa Zrinjskim i Širokim, a Dudić jedan kup BiH sa Veležom.

Za potpuni show program čini se nedostaje samo Husref Musemić koji je trenutno bez angažmana, a koji je sa Sarajevom osvojio tri titule i dva kupa.

Usporedimo trenere o kojima će se ove sezone sigurno najviše pričati.

Amar Osim – Velež

Najtrofejniji trener u BiH, Amar Osim, prvi put će raditi u BiH kao trener nekog kluba koji nije Željezničar. Nakon što je prošle godine dobio otkaz u Želji, odmarao je i “šetao psa” kako kaže, ali ga sada očekuje zahtjevan posao u aktuelnom osvajaču Kupa BiH.

Za Osima bi ovo mogao biti i jedan od laških poslova, možda po prvi put u domaćem fudbalu radi u veoma uređenom klubu gdje će razmišljati isključivo o terenu i svojoj ekipi.

Datum i mjesto rođenja: 18. juli 1967. godine u Sarajevu

Trenerska karijera: Željezničar – JEF – Željezničar – Al-Kharaitiyat – Željezničar – Velež

Trofeji: 5x titula prvaka BiH, 4x Kup BiH, Kup Japana

Statistika: 344 utakmice – 170 pobjeda – 66 remija – 108 poraza

Dragan Jović – Tuzla City

Tuzla City je u sezoni iza nas izborila svoj cilj, a to je plasman u Europu. Ipak, u toku sezone su se zahvalili Husrefu Musemiću, a u novoj sezoni će ih voditi dobro poznato lice Dragan Jović koji je od 2014. godine u inostranstvu.

Datum i mjesto rođenja: 19. juli 1963. godine u Travniku

Trenerska karijera: Travnik – Posušje – Zrinjski – Zvijezda – Sarajevo – Borac – 1º de Agosto – Ismaily – Tuzla City

Trofeji: Titula prvaka BiH, Kup BiH, 3x titula prvaka Angole, 2x Kup Angole

Statistika: 192 utakmice – 89 pobjeda – 44 remija – 59 poraza

Sergej Jakirović – Zrinjski

Jakirović je sve o svom radu pokazao u prošloj sezoni kada je predvodio Zrinjski do superiornog osvajanja titule. Zrinjski želi u Europi pokazati snagu, ali sigurno i u domaćem prvenstvu žele odbraniti titulu.

Datum i mjesto rođenja: 23. decembar 1976. godine u Mostaru

Trenerska karijera: Sesvete – Gorica – Maribor – Zrinjski

Trofeji: Titula prvaka BiH

Statistika: 161 utakmica – 89 pobjeda – 30 remija – 42 poraza

Feđa Dudić – Sarajevo

Trener koji je u proteklom periodu napravio jako dobar posao u Veležu odlučio se za novi izazov, a to je FK Sarajevo. Bordo tim u prošloj sezoni nije izborio nastup u Europi, a jedan od “krivaca” je upravo Dudić koji je predvodio Velež do trijumfa u finalu Kupa.

Ciljevi Dudića u Sarajevu su jasni, borba za sami vrh tabele, a stabilne finansije, kvalitetni uslovi za rad i odličan igrački kadar su znak navijačima Sarajeva da ove sezone mogu napasti vrh tabele.

Datum i mjesto rođenja: 1. februar 1983. godine u Sarajevu

Trenerska karijera: GOŠK – Velež – Sarajevo

Trofeji: Kup BiH

Statistika: 128 utakmica – 62 pobjede – 35 remija – 31 poraz

Nenad Lalatović – Borac

Dugo očekivani dolazak Nenada Lalatovića u bh. fudbal desio se ovo ljeto, a očekivano preuzeo je banjalučki Borac. Lalatovićevu trenersku karijeru obilježili su brojni medijski nastupi, svađe s navijačima, ali zasigurno i dobri rezultati s klubovima koje je vodio.

Borac želi napasti titulu prvaka BiH, pojačavaju se u svim linijama, ali navijači najviše nada polažu upravo u Lalatovića.

Datum i mjesto rođenja: 22. decembar 1977. u Beogradu

Trenerska karijera: Srem – Proleter – Voždovac – Napredak – Crvena zvezda – Borac Čačak – Vojvodina – Srbija U20 – Čukarički – Srbija U21 – Radnički Niš – Vojvodina – Al-Batin – Radnički 1923 – Borac

Trofeji: Kup Srbije

Statistika: 421 utakmica – 215 pobjeda – 96 remija – 110 poraza

Premijer liga BiH počinje 16. jula, a u prvom kolu se sastaju:

Borac – Predstavnik FSRS (Sloga Doboj ili Krupa)
Sarajevo – Tuzla City
Posušje – Velež
Igman – Široki
Sloboda – Zrinjski
Željezničar – Leotar

(Reprezenatcija.ba)