Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra će sa početkom u 20,45 sati igrati revanš utakmicu baraža za odlazak na Euro protiv Irske u Dublinu nakon koje će biti poznato da li će Zmajevi izboriti plasman u Francusku naredne godine.

Prvi meč odigran u Zenici prije dva dana završio je rezultatom 1:1.

Irci su poveli golom Bradya u 82.minuti, ali naš kapiten Edin Džeko izjednačio je rezultat pet minuta prije kraja susreta.

>>>> POGLEDAJTE GOLOVE SA SUSRETA BIH – IRSKA

Gol Iraca iz jedine prave šanse

Naš selektor Mehmed Baždarević u duel sa Ircima ušao je u formaciji 4-4-2, dok je Martin O'Neill očekivano na teren poslao 11 fudbalera u formaciji 4-5-1.

Veliko iznenađenje za sve bio je Edin Cocalić na poziciji zadnjeg veznog, ali prvotimac belgijskog Beverena opravdao je povjerenje Baždarevića i pružio veoma dobru partiju.

Irci su postigli gol iz jedine prave šanse kada su iskoristili brzinu Bradya (u Norwcihu igra na beku, dok je u petak bio na krilnoj poziciji) u odnosu na Šunjića u jednoj kontri.

Evidentno je bilo da vezni red sa Pjanićem i Cocalićem ne može parirati agresivnim i disciplinovanim Ircima, dok naša igra po bokovima nije davala rezultata.

Colemanu je na desnoj strani pomagao Hendrick, a Wardu (kasnije umjesto njega ušao McClean) na lijevoj Brady, pa Senad Lulić i Edin Višća nisu mogli tako lako napraviti višak i kreirati priliku za gol.

Kada smo prešli na duge lopte prema Džeki i Ibiševići, odbrana Iraca bez većih problema je otklanjala opasnost.

Iako je naša igra bila prilično loša, uspjeli smo stvoriti 4,5 prilika. Miralem Pjanić je i sinoć izveo nekoliko loših prekida, ali je u dva navrata nakon kornera centrirao Zukanoviću, odnosno Ibiševiću koji nisu iskoristili dobre pozicije.

Vedad Ibišević je šutirao pored stative, Pjanić je sa nekih dvadsetak metara poslao loptu preko gola, a Senad Lulić je u 61. minuti izašao sam na Randolpha, međutim golman Irske je odbranio udarac bh. reprezentativca.

Interesatno je da smo jedini šut sa distance  u toku susreta uputili preko Pjanića, a Irska je u kvalifikacijama imala dosta problema sa udarcima izvan 16 metara.

Od šest primljenih golova u kvalfiikacijama, Irci su tri primili izvan šesnaesterca.

Drugo poluvrijeme je gotovo nemoguće komentarisati zbog guste magle koja se nadvila nad stadionom u Zenici.

Bolji teren i bolja taktika recept za put u Francusku

Ohrabrujuća stvar za našu reprezentaciju jeste da se u revanš utakmici vraća Muhamed Bešić i sigurno je da će vezni red Zmajeva biti puno agresivniji i bolji sa fudbalerom engleskog Evertona.

Iako ne možemo biti zadovoljni rezultatom iz prvog susreta, pozitivno je što nijedan naš igrač koji je bio pred suspenzijom (šestorica) nije dobio žuti karton u petak.

>>>> ZMAJEVI ĆE BITI KOMPLETNI U DUBLINU

Republika Irska će biti jača za Waltersa u napadu, dok još nije poznato da li će O'Shea i Long biti na raspolaganju Martinu O'Neillu za duel sa Bosnom i Hercegovinom.

Baždarević će vjerovatno napraviti neke izmjene u odnosu na prvi susret, kako bi vezni red bh. selekcije bio dominantniji i pokušao kratkim pasovima doći do izglednih situacija za pogodak.

Teren stadiona Aviva u Dublinu je na vrhunskom nivou što bi Zmajevima trebalo odgovarati s obzirom da smo tehnički potkovanija selekcija od sutrašnjeg protivnika i naši fudbaleri bi morali više šutirati sa distance kada im se god ukaže prilika.

Vjerujemo da će 11 igrača koje odabere Meša ostaviti srce na terenu i pokazati zbog čega su objektivno gledajući kvalitetniji od protivnika.

Kao i uvijek, atmosfera na stadionu u Dublinu će biti frenetična, ali naši momci su navikli igrati pred punim tribinama pogotovo u Njemačkoj i Engleskoj, pa im sutrašnji meč može biti samo dodatna motivacija da odigraju pametno, borbeno, disciplinovano i obraduju sve Bosance i Hercegovce plasmanom na Europsko prvenstvo u Francusku.

90 minuta borbe za cijeli život ponosa!

(Reprezentacija.ba)