Rumunija je tradicionalno neugodan protivnik Bosni i Hercegovini, no čini se kako ni njima u posljednje vrijeme ne ide najbolje. Posebno uzdrmani dolaze nakon subotnjeg poraza u Podgorici od Crne Gore 2:0, nakon kojeg su napuštanje reprezentacije najavili još neki igrači nakon što su isto ranije uradili najiskusniji reprezentativci.

Iako su igrali na EURO 2016, rumunska reprezentacija već dugo nije ni blizu one jake selekcije, koja je npr. 2000 godine na EURO-u došla do četvrtfinala. Ni na EURO 2016 nisu se proslavili jer su bili zadnji u grupi sa Albanijom, Švicarskom i Francuskom.

Od 2014. godine promijenili su pet selektora, što je za jednog više nego mi u istom periodu. Nakon EURO 2016 pokušali su i sa njemačkim trenerom Christophom Daumom, no bez većeg uspjeha.

Kvalifikacije za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo su završili na trećem mjestu. Prošlu Ligu Nacija igrali su u Ligi B, a završili su na trećem mjestu u grupi sa Austrijom, Norveškom i Sj. Irskom.

Na posljednjih deset utakmica imaju četiri pobjede (Island, Lihtenštajn, Armenija i Lihtenštajn), tri puta su remizirali (Sj. Makedonija, Izrael i Island), te su tri puta poraženi (Njemačka, Crna Gora i Grčka).

Ono što može radovati naš tim, posljednja tri meča pod novim selektorom, nakon što su se oprostili stariji igrači, imaju dva poraza i jedan remi. U posljednjem susretu su lako poraženi od Crne Gore sa 2:0, a prethodno su na prijateljskim utakmicama remizirali u gostima sa Izraelom i izgubili od Grčke kući..

Gledajući ukupnu historiju, ona je impresivna, igrali su ukupno na 12 velikih takmičenja, a bili i učesnici prvog Mundijala u historiji 1930. godine u Urugvaju.

https://reprezentacija.ba/361383-cetiri-meca-bih-i-rumunije-tesko-je-zaboraviti-dva-debakla

Trenutni tim Rumunije prema portalu Transfermarkt vrijedi 93 miliona Eura. Usporedbe radi, Zmajevi vrijede 84 miliona Eura.

Najskuplji igrač je Razvan Marin koji nosi dres Cagliarija. Ukupno, tri igrača Rumunije igraju u ligama petice – tu su još Mihaila lijevo krilo Atalante i Chirches stoper Sassuola. Marin i Chirches imaju minutažu vrijednu spomena.

Selektor Rumuna je Edward Iordanescu, četrdesettrogodišnji trener koji je reprezentaciju preuzeo u januaru ove godine. U tri utakmice još uvijek nema pobjedu, a Rumunija sa njim igra 4-2-3-1, odnosno 4-3-3 kako su stali protiv Crne Gore u Podgorici u subotu.

Ranije je u karijeri vodio FCSB, Cluj, Gaz Metan, Astru, CSKA Sofiju, Panduri, Targu Mures i Fortunu Brazi.

Rumunija je 48. reprezenatcija na FIFA Rang listi, malo bolje plasirana od nas.

Dodajmo i to da su se od reprezentacije nedavno oprostili Tatarusanu, Silviu Lung, Stefan Radu, Alin Tosca ili Bogdan Stanciu, a rumunski mediji jutros pišu da su selektoru nakon poraza od Crne Gore odlazak najavili u Vladu Chirichesu i Alexandru Maxim.

BiH i Rumunija su odigrali četiri utakmice. Rumunija je slavila tri puta, a jednom su Zmajevi bili bolji.

Utakmica BiH – Rumunija igra se u utorak od 20:45 sati uz direktan TV prijenos na BHT1 i MOJA TV.

(Reprezentacija.ba)