Ivajlo Petev u pripremi utakmice protiv Kazahstana vjerovatno je već zbog mnogo nepredviđenih okolnosti potrošio cijeli blok papira pripremajući sastav i taktiku. Otkazi zbog povreda, korone, a na kraju i viza smjenjivali su se iz dana u dan, a selektor tek dan pred utakmicu napokon zna sa kojim igračima definitivno može računati.

Petev, ukoliko se situacija ne promijeni, u subotu u 15,00 sati protiv Kazahstana može računati na sljedeća imena – 18 igrača i tri golmana:

Golmani: Ibrahim Šehić (Konyaspor), Nikola Vasilj (St. Pauli), Kenan Pirić (Atromitos);

Odbrana: Branimir Cipetić (Lokomotiva), Jusuf Gazibegović (Sturm), Sead Kolašinac (Arsenal), Eldar Ćivić (Ferencvaroš), Anel Ahmedhodžić (Malmo), Adnan Kovačević (Ferencvaroš), Aleksandar Jovičić (Gorica), Ajdin Nukić (Tuzla City),

Vezni red: Amir Hadžiahmetović (Konyaspor), Amer Gojak (Dinamo Zagreb), Gojko Cimirot (Standard Liege), Miroslav Stevanović (Servette), Adi Nalić (Malmo), Almedin Ziljkić (Olimpija),

Napad: Edin Džeko (Inter), Luka Menalo (Dinamo Zagreb), Ermedin Demirović (Freiburg), Smail Prevljak (Eupen).

Glavno je pitanje da li će BiH i u ovom susretu igrati u već uhodanoj formaciji 3-5-2 ili će selektor postaviti taktiku sa četiri čovjeka u zadnjoj liniji.

Na golu je siguran Šehić. U odbrani očekujemo Kolašinca na lijevom beku, a Gazibegovića na desnom. Petev je za ovaj meč bez dva standardna stopera – Hadžikadunić je suspendovan zbog kartona, a Saničanin odsutan zbog COVID zaraze. U stoperskom paru siguran je Ahmedhodžić, dok na drugom stoperu će birati između Jovičića i Kovačevića. Prvi je u puno boljoj formi u hrvatskoj Gorici, dok drugi ima veće iskustvo u reprezentaciji, ali malu minutažu u Ferencvarošu nakon povratka od povrede.

U veznom redu u prošlom meču protiv Kazahstana gledali smo Pjanića, Cimirota i Nalića, kasnije je u igru ušao i Gojak. Sada nemamo Pjanića, ali imamo oporavljenog Hadžiahmetovića, pa bi on i Cimirot trebali biti iza Gojaka ili Nalića. Bivši kapiten svih selekcija BiH ima veće iskustvo u reprezentaciji i klubu, dok Nalić ima trenutno bolju formu u Malmou. Gojak često igra i na poziciji “osmice” pa možda selektor napravi i neku dodatnu rokadu veznog reda. Do kraja utakmice vjerovatno ćemo vidjeti i Gojaka i Nalića na terenu.

Naši napadači su u sjajnoj formi. Raspucanom Džeki odlična je pomoć u posljednjim mečevima bio Demirović, a svojom formom za prvi tim konkuriše i Menalo koji je upravo zabio protiv Kazahstana u Zenici, te postigao dva gola za Dinamo u posljednjem meču. I Prevljak je pogodio u posljednjem meču dva gola za Eupen koji je lider u Belgiji, a Stevanović kontinuirano ima dobru formu.

Čini se da je napad najmanja briga za selektora, ostaje samo pitanje ko će im “proturiti” loptu iz veznog reda.

 “Imamo nekoliko varijanti za ovaj susret i vjerujem u naše momke.” izjavio je Ivajlo Petev pred polazak u Kazahstan.

Iako iz dana u dan nam kladionice daju nešto manje šanse za pobjedu, BiH je dan pred utakmicu favorit prema kladionicama. Kladionica Meridian na pobjedu BiH dan uoči utakmice sada nudi kvotu 1.92. Ostale kvote sa ove utakmice pogledajte ovdje.

(Reprezentacija.ba)