Muhamed Bešić sinoć je napravio nevjerovatnu glupost zbog koje na njega selektor Mehmed Baždarević vjerovatno neće moći računati u preostala dva meča protiv Velsa i Kipra.

Nakon nezgodnog starta nad Bešićem fudbaler Evertona gađao je u lice protivničkog igrača, nakon čega mu je sudija pokazao direktan crveni karton. Obzirom da se ne radi o disciplinskom, a ne sportskom prekršaju, Bešiću prijeti do tri utakmice zabrane igranja.

Muhamed je sinoć pokazao svoju nezrelost koju jedan profesionalac ne smije imati, no kako se radi o jednom izuzetno kvalitetnom fudbaleru i velikom radniku, sigurni smo da će mu ovo biti lekcija koju će upamtiti cijeli život.

Ono što više zabrinjava da je Bešićev model ponašanja nešto što se u našoj reprezentaciji ponavlja iz generacije u generaciju.

Emir Spahić, BiH – Mađarska 1:3, 06.09.2006. godine

Tačno devet godina prije Bešićevog crvenog kartona Spahić je na početku meča skrivio penal zbog kojeg dobija žuti karton.

Iako je penal bio više nego diskutabilan, Spahić ne razmišlja da ima žuti karton, pa kasnije laktom gura kiparskog sudiju, nakon čega dobija isključenje. Reprezentacija tada predvođena Blažom Sliškovićem nije imala snage da se izbori u takvom odnosu snaga pa smo kasnije razbijeni sa 1:3.

Screenshot_11

Sejad Salihović, BiH – Portugal, 18.11.2009. godine

Portugal nas je pobijedio u Lisabonu sa 1:0, a istim rezultatom vodili su pred kraj utakmice u Zenici.

Mnoge propuštene prilike u prvom meču, te poprilično neravnopravno suđenje talijanskog sudije Rosettija podiže tenzije na terenu, a Salihović se istresa u lice pomoćnom sudiji nakon jedne odluke sa kojom se nije slagao.

Epilog – crveni karton.

Screenshot_10

Senad Lulić, Portugal – BiH, 15.11.2011. godine

Senad Lulić isprovociran odlukom njemačkog sudije Wolfganga Starka ulazi u raspravu sa glavnim arbitrom.

Luliću Nijemac pokazuje žuti, a iako su igrači bili upozoreni na oštar Starkov kriterij, Lulić nastavlja sa verbalnim atakom na sudiju, nakon čega mu glavni arbitar pokazuje crveni karton.

Sve se to dešava upravo u trenutku kada je naša repreznetacija u tom meču dobila glavu i rep i počela igrati kvalitetnije.

– Pitajte Senada Lulića zašto nismo napravili nešto više. – poručio je nakon meča rezignirani Edin Džeko, koji je kasnije zvanično objavio kako ne krivi svog saigrača za poraz od Portugala.

Foto: Feđa Krvavac, Klix.ba

Foto: Feđa Krvavac, Klix.ba

Muhamed Bešić, BiH – Andora, 06.09.2015. 2015. godine

Zbog gađanja zemljom protivničkog igrača Muhamed Bešić isključen je i sigurno neće biti na raspolaganju reprezentaciji u možda najvažnijem meču kvalifikacija, onom protiv Velsa u oktorbu u Zenici.

Bude li UEFA rigorozna Bešić bi mogao propustiti i posljednji meč kvalifikacija protiv Kipra, ali i prvi susret baraža, ukoliko se plasiramo u doigravanje za odlazak na Euro 2016.

– Bolje da ne kažem šta mislim o Bešićevom crvenom kartonu. – poručio je Senad Lulić sinoć.

Pitamo se samo, do kada će ego naših reprezentativaca biti iznad interesa reprezentacije, naroda, države…

(Reprezentacija.ba)