Većina krivičnih djela za koja je optužen Zdravko Mamić počinjena je prije nego su BiH i Hrvatska 2012. godine potpisale Sporazum o izručenju.

Upravo to bi, prema informacijama Žurnala, mogla biti jedna od prepreka da se bivši izvršni direktor zagrebačkog Dinama izruči Hrvatskoj koja je za njim raspisala međunarodnu potjernicu.

690 stranica

Žurnal je u posjedu kompletne optužnice protiv Mamića koju je USKOK podigao u julu 2017. godine, a koja je sastavni dio zahtjeva za njegovo izručenje. U pitanju je optužnica koja sadrži 690 stranica, a u kojoj je detaljno opisan kriminal koji je Mamić počinio u periodu od decembra 2004. do kraja 2015. godine. 

USKOK je optužio Zdravka Mamića, Damira Vrbanovića, Maria Mamića, Sandra Stipančića, Igora Krote, Zorana Mamića, Nikija Artura Vuksana da su posredstvom off shore kompanija, osnovanih u Londonu, Švicarskoj i Hong Kongu izvukli stotine miliona kuna iz Dinama.

“Točkom 1) optužnice stavlja se na teret I okrivljenom Zdravku Mamiću da je u razdoblju od prosinca 2004. pa do 5. studenog 2011. u Zagrebu kao izvršni dopredsjednik i član Uprave GNK Dinamo, a od 6. studenog 2011. pa do prosinca 2015. kao izvršni predsjednik i član Uprave GNK Dinamo i suvlasnik trgovačkog društva Corporate Adventage Limited, povezao u zajedničko djelovanje II okrivljenog Damira Vrbanovića, od prosinca 2004. do 01. siječnja 2005. izvršnog direktora GNK Dinamo i člana Uprave GNK Dinamo, od 01. siječnja 2005. do 05. studenog 2005. direktora GNK Dinamo i člana Uprave GNK Dinamo, a od 05. studenog 2005. do 31. srpnja 2012. glavnog direktora GNK Dinamo i člana Uprave GNK Dinamo, svog sina III okrivljenog Maria Mamića, suvlasnika trgovačkog društva Corporate Adventage Limited, stvarnog vlasnika inozemnih trgovačkih društava Rasport Management A.G., Real Sports Management Limited, Real Sports Management UK LLP, Profoot International Limited Hong Kong, Profoot International Limited UK, Sports & Marketing Promotion Limited, Fidelia Management Limited, te voditelja poslovanja trgovačkog društva DigiSport Limited, IV okrivljenog Sandra Stipančića voditelja poslovanja inozemnih trgovačkih društava Barnes & Bell Limited i Coopers Management Limited, V okrivljenog Igora Krotu, stvarnog vlasnika trgovačkih društava Wang Corporation Limited, Actico Limited, Sage Advisory Services Limited, te First Adriatic Advisory Services Limited, VI okrivljenog Zorana Mamića, sportskog direktora GNK Dinamo, te VII okrivljenog Nikkya Arthura Vuksana, stvarnog vlasnika inozemnog trgovačkog društva DigiSport Limited, sve u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi sebi i II okrivljenom Damiru Vrbanoviću, III okrivljenom Mariu Mamiću, IV okrivljenom Sandru Stipančiću, V okrivljenom Igoru Kroti, VI okrivljenom Zoranu Mamiću i VII okrivljenom Nikkyu Arthuru Vuksanu, a sve na štetu GNK Dinamo”, navedeno je u optužnici.

Dino Drpić, jedan od svjedoka USKOK-a, u svom je iskazu naveo kako je Zdravko Mamić s većinom igrača imao zaključene građanske ugovore o ulaganju, pa je tako i njemu u više navrata nudio da potpiše građanski ugovor.

“Također se sjeća da je 2000. njihov tadašnji trener Džemal Mustedanagić pozvao igrače koji su bili u mladoj reprezentaciji Hrvatske te im rekao kako postoji jedna osoba koja je spremna brinuti o njima, odnosno koja bi ih zastupala, a radilo se upravo o okrivljenom Zdravku Mamiću. Tada su svi igrači koji su igrali za mladu reprezentaciju Hrvatske iz te generacije sa okrivljenim Zdravkom Mamićem potpisali ugovore o zastupanju. Također je naveo kako mu je poznato da su zaključene ugovore s okrivljenim Zdravkom Mamićem, odnosno s njegovom agencijom Mamić Sport Agencija d.o.o., a kasnije po njegovom odlasku u GNK Dinamo s njegovim sinom, III okrivljenim Mariom Mamićem i VII okrivljenim Nikky Arthurom Vuksanom o zastupanju imali igrači Ivan Turina, Marko Šarlija, Dario Zahora, Jerko Leko, Boštjan Cesar, Eduardo da Silva, Luka Modrić, Dejan Lovren, Boško Balaban, Hrvoje Čale, Marko Janjetović, Patrice Kwedi, Ognjen Vukojević te Tin Jedvaj”, piše u optužnici.

Marginalizirani igrači

USKOK-ovi svjedoci Šime Vrsaljko i njegov otac Mladen naveli su kako su tijekom 2009. potpisali prvi menadžerski ugovor s Mariom Mamićem o zastupanju igrača Šime Vrsaljka koji je u to vrijeme bio maloljetan. Naime, preko obiteljskog prijatelja Igora Mlinara poručeno im je bilo da bi bilo dobro, ukoliko žele da Šime Vrsaljko nastavi dalje igrati u GNK Dinamo i da ostvari nogometnu karijeru, da potpišu menadžerski ugovor s Mariom Mamićem.

“Iako prvo okrivljeni Zdravko Mamić koji je rukovodio radom GNK Dinamo nije izravno rekao da je potrebno da surađuju s okrivljenim Mariom Mamićem, to se podrazumijevalo jer je cijeli niz igrača, kako u GNK Dinamo tako i u NK Lokomotiva, imao zaključene ugovore s III okrivljenim Mariom Mamićem, a među kojima su bili i Dejan Lovren, Mateo Kovačić, Tin Jedvaj, Ivan Kelava i cijeli niz drugih igrača. 

Naravno bilo je i onih igrača koji nisu željeli potpisati ugovore s III okrivljenim Mariom Mamićem, nakon čega bi bili marginalizirani i više nisu igrali za prvu momčad GNK Dinamo. Jedan od navedenih igrača bio je i igrač Andrej Kramarić koji je nakon što je odbio potpisati ugovor s III okrivljenim Mariom Mamićem prvo bio poslan u NK Lokomotiva, a nakon toga je upućen u NK Rijeka”, objašnjeno je u optužnici USKOK-a.

Sve ovo je navedeno u dokumentaciji koja je dostavljena bh. institucijama, na osnovu koje bi Sud BiH trebao donijeti odluku da li su ispunjeni uslovi za Mamićevo izručenje. Konačnu odluku o izručenju, naravno, donosi ministar pravde BiH, u ovom slučaju kadar HDZ-a BiH Josip Grubeša koji ima diskreciono pravo prilikom odlučivanja.

(Reprezentacija.ba)