U subotu je u škotskom Aberdinu održan kongres FIFA-e, a doneseno je sedam novih pravila.

Potpisnici brojnih noviteta su Zvonimir Boban (glavni operativac FIFA-e za sva fudbalska pitanja) te nekadašnji sudija Pierluigi Collina.

Sedam novih pravila koja su predstavljena u Aberdinu su:

-Fudbalerima tima koji ima slobodan udarac ubuduće neće biti dozvoljeno da stoje u živom zidu i na taj način ometaju one koji brane svoj gol. Igrači čija momčad izvodi prekšraj, moći će ometati protivnika, ali će morati biti udaljeni od živog zida najmanje jedan metar prema lopti.

-Svako igranje rukom (pogodak ili asistencija) bit će evidentirano kao prekršaj (do sada se prekid svirao samo u slučaju namjernog igranja rukom).

-Prema novom pravilu, igrač koji izlazi sa terena (izmjena) morat će napustiti igru preko najbliže bočne linije, a ne na mjestu sa kojeg ulazi onaj koji ga mijenja. Glavni razlog je to što ekipe koje imaju povoljan rezultat u datom trenutku, odugovlače sa izmjenama.

-Ukida se odluka da lopta koja je upućena od golmana prema saigraču nakon gola auta mora napustiti kazneni prostor.

-Prilikom izvođenja jedanaesterca, golman može da dodiruje gol liniju sa jednom nogom. Do sada su golmani morali sa obje noge biti na liniji.

–Ukoliko lopta pogodi sudiju u situaciji opasnoj za gol, igra se prekida i lopta se vraća momčadi koja ju je imala u posjedu. Do sada je bila teoretska opcija da kada lopta pogodi sudiju, završi u golu ili igrač bude u izglednoj prilici. Toga više neće biti.

-Trenerima i rezervnim igračima će ubuduće biti pokazivani žuti i crveni karton za nesportsko ponašanje. Do sada je praktikovano udavaljavanje sa klupe.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)