Legendarni bh. stručnjak, Ivica Osim, prokomentarisao je uspjeh Hrvatske na SP-u, gdje je selekcija Zlatka Dalića stigla do povijesnog finala.

Osim je otkrio koje su najveće razlike između Hrvatske i ostalih zemalja bivše Jugoslavije.

“Medijski gledano, bili su umjereniji nego mnogi drugi. Ono što Dalić često priča, ta skromnost je vrlo bitna, bar na našim prostorima, da ostanemo na zemlji. Ništa slučajno ne dolazi. Puno je rada i talenta koga su, hvala Bogu, Hrvati imali. Imali su nekoliko izvanrednih igrača i dobro su iskoristili političku situaciju na Balkanu. Sve je to njima u prilog išlo i na jedan mudar način su to iskoristili. Od nekadašnjih neprijatelja pravili su sebi prijatelje i vrlo pametno su postupali, bez neke velike pompe”, smatra Osim.

Ističe da je fudbalski uspjeh Hrvatske pokriven kvalitetom i da su oni izvukli maksimum iz svega, uključujući i ponašanje igrača.

“Stvarali su uvijek jednu pozitivnu klimu i njihovi igrači su vaspitavani na jedan drugačiji način. Nisu završavali karijeru sa parama koje dobiju u državama u kojima igraju, već su išli dalje i to su radili na najbolji mogući način — ne potjcenjujući nikog i ne precjenjujući nikog. A to je najteže, naći neku mjeru da znamo ko smo, gde smo i šta možemo a šta ne možemo. I to, objektivno, treba iznijeti i oni su to napravili. Sad će biti neke pompe, ali to je zasluženo. Ipak je teren taj koji sve pokazuje. Uspjeli su da naprave jednu ekipu koja je vrlo motivisana i tu motivaciju su zadržali dugi niz godina”, objašnjava Osim.

A evo šta bi to po Osimu ostale selekcije iz bivše Jugoslavije trebale naučiti od Hrvata.

“Treba znati učiti, što reče Dalić, treba biti ponizan i skroman i treba prihvatiti da neko nešto bolje radi, a na to mi ne pristajemo nikada. Kad pristanemo na to da neko nešto bolje radi i uradi od nas i da nam to bude primer, a vrlo smo teški na tome, to će biti najbolji put. Ovo je dokaz više zašto su Hrvati došli do finala a, zašto ne – Srbija. Prema tome, ovdje treba biti pametan i iskoristiti iskustva Hrvatske koja su svježa i preispitati sebe, igrače i njihovo ponašanje, kao i medije, pošteno da vam kažem”, ocjenjuje popularni “Štraus sa Grbavice”.

(BIH.ba)