Mediji i javnost u Španiji kao glavnog krivca za eliminaciju nacionalnog tima te zemlje u osmini finala Svjetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji vide u liku bivšeg selektora Julena Lopoteguija koji je dan uoči prvenstva potpisao ugovor s Real Madridom i zbog toga bio otpušten iz reprezentacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Boljim izvođenjem jedanaesteraca domaćin mundijala Rusija je jučer eliminirala bivšeg prvaka svijeta Španiju i u četvrtfinalu će igrati protiv Hrvatske.

Etablirani sportski listovi u Španiji na naslovnicama današnjih izdanja upravo pišu o preranoj eliminaciji ekipe od koje se očekivalo mnogo više. To posebno nakon što su eliminirani neki od favorita poput Njemačke, Argentine i Portugala.

Najčitaniji list “Marca” objavio je naslovnicu pod nazivom “Povratak kući”, a u tekstu se navodi da je Rusija eliminirala bezvoljnu, nemotiviranu i indisponiranu Španiju.

“Španija se vraća na zasluženo mjesto, kući”, piše “Marca”.

Na vrhu liste od deset razloga za ispadanje Španije u osmini finala “Marca” je navela lošu formu golmana Davida De Geae. Čuvar mreže Manchester Uniteda etiketiran je kao jedan od najlošijih na Svjetskom prvenstvu jer je odbranio u samo jednoj od šest šansi u kojima su se našli protivnički napadači.

Na drugom mjestu je skandalozni otkaz selektora Lopotegui koji je izazvao velike probleme i pad samopouzdanja u španskom taboru.

List se ironično zahvalio Lopoteguiju i čelnicima Real Madrida koji su potpisivanjem sporazuma izazvali krizu u reprezentaciji.

Uporedo s tim, na naslovnici lista “AS” objavljena je vijest “Kraj jedne generacije” koja je ilustrirana fotografijom zagrljenih igrača nakon poraza od Rusije.

“Reprezentativci su sjedili 80 minuta meča, a zatim nisu u produžecima mogli stvoriti šansu”, piše list “AS“.

Isti izvor navodi da su skandalozni odlazak Lopoteguija, neiskustvo novog selektora Fernanda Hierra, loša forma golmana De Geae i slaba uigranost odbrane glavni razlozi neuspjeha na mundijalu u Rusiji.

I naslovnica lista “ABC” je rezervirana za eliminaciju Španije s mundijala, a vijest pod naslovom “Zbogom, Svjetsko prvenstvo” objavljena je uz fotografiju fudbalera Kokea koji je dresom pokrio lice nakon promašenog jedanaesterca.

“Inferiorni tim Španije protiv Rusije nije mogao podnijeti teret odlaska Lopoteguija”, navodi “ABC”.

Odlazak Lopeteguija je kao glavni razlog neuspjeha Španije na SP-u naveo i list “El Pais” koji dodaje kako je poraz od Rusije samo potvrdio gorku istinu o slaboj reprezentaciji Španije.

(BIH.ba)