U svojoj premijernoj sezoni u Olimpiji, bh. veznjak Tomislav Tomić (27) došao je do duple krune.

Olimpija je sinoć u finalu Kupa Slovenije savladala Aluminij s ubjedljivih 1:6, a prije toga je osvojila titulu prvaka u dramatičnom finišu, završivši ispred Maribora zbog boljeg međusobnog duela.

Razgovarao: Admir Vatreš, BIH.ba

Nakon sinoćnje utakmice i velikog slavlja koje je trajalo do kasno u noć, jutros smo razgovarali s Tomićem, koji je iz Ljubljane za BIH.ba sumirao utiske iz protekle sezone.

Zaslužena titula

“Duga i teška sezona. Imali smo ukupno 44 utakmice, uključujući to finale kupa. Kada je prvenstvo u pitanju, polusezonu smo završili na minus tri od Maribora i drugu polusezonu smo se dobro spremili, iskoristili njihove loše igre i pad forme i u jednom trenutku smo bježali čak 10 bodova. Poslije toga smo upali u neku krizu. Ne mogu reći da smo loše igrali, ali smo puno promašivali i dosta smo golova primili u zadnjim minutama. Maribor je zaigrao dobro, napravili su sedam uzastopnih pobjeda i tri kola prije kraja došli bod ispred nas. Imali smo potom taj derbi u Ljudskom vrtu i mogu reći da smo možda malo sretno pobijedili, ali kada se uzme cijela utakmica u obzir, mi smo držali loptu i imali tempo igre. Mislim da je titula zaslužena. Jeste da imamo isto bodova, ali ipak kad pobijediš Maribor u gostima u direktnom obračunu sigurno da zaslužuješ biti prvi”, govori Tomić na početku razgovora za BIH.ba.

Tomić je od moguće 44 utakmice u protekloj sezoni odigrao 39, a kako je rekao, zadovoljan je svojim izdanjima.

“Drago mi je što sam u prvoj godini u Olimpiji došao do dva trofeja. S te strane sam veoma sretan. Što se moje igre tiče, mogu reći da sam bio dosta konstantan, da nisam imao oscilacija. Uvijek može bolje, ali zadovoljan sam”.

Olimpiju sada očekuje nastup u prvom pretkolu Lige šampiona, gdje neće biti nosilac. Mogući protivnici će joj biti ekipe poput Celtica, Qarabaga, Legije, Crvene zvezde…

“To su sve ekipe koje su realno dosta kvalitetnije od nas. Ali, vjerujem da će uprava i ljudi u klubu dovesti dobar dio pojačanja, jer sam cilj kluba je da se napravi nešto u Evropi, nevezano hoće li to biti u Ligi šampiona, gdje je sad novi sistem takmičenja. Teško će neko s ovih prostora ući tamo, ali u Europa ligi uz malo sreće, dobar žrijeb i naravno pojačanja, te ako ostanu ovi igrači koji su sad iznijeli veći dio sezone, sigurno da možemo nešto napraviti. Olimpija finansijski stoji jako dobro i može sebi priuštiti dobra pojačanja”.

Selektorov posao

Tomić je za reprezentaciju BiH debitovao na američkoj turneji početkom godine, kada je odigrao po poluvrijeme u mečevima protiv SAD-a i Meksika.

Poslije toga nije se našao na spisku za susrete s Bugarskom i Senegalom, kao i ove s Crnom Gorom i Južnom Korejom.

“Nisam nešto pretjerano razmišljao o reprezentaciji. Čast mi je bila što sam dobio poziv u Ameriku i mislim da sam to dosta dobro odradio, a sam izbor selektora i koje on igrače poziva to je njegov posao i on odgovara za to. Već sam za nekoliko medija rekao da će mi , kada me i ako pozove, uvijek biti čast. Ne opterećujem se toliko i nisam ljut što nisam dobio poziv, jer stvarno naša reprezentacija ima izuzetno dobre i kvalitetne igrače. Ako odigram dobro i ako Olimpija bude napravila neki rezultat u Evropi, što da ne očekujem poziv”.

Tomić kaže kako dosta prati i Premijer ligu BiH, a naročito svoje bivše klubove.

“Dosta se čujem sa svim bivšim saigračima iz Željezničara, Zrinjskog i Širokog Brijega i dosta pratim našu ligu, pogotovo ta tri kluba gdje sam bio. Po meni je zaslužena titula Zrinjskog. Mislim da igraju najbolji nogomet i imaju najbolji igrački kadar, ali i upravu. Željo i Široki su imali dosta kratku klupu i po meni je to neki minus za njih što nisu mogli ići do najvećeg cilja. Nije lako osvojiti neki turnir tri puta zaredom, a kamoli ligu”, govori za kraj Tomić.

(BIH.ba)