Nakon što je na ljeto prošle godine iz Slovačkog prešao u Spartu, kapiten i lijevi bek mlade bh. reprezentacije Eldar Ćivić (21) nije se mnogo naigrao.

Sakupio je svega šest nastupa, a razlog tome su, između ostalog, povrede zgloba i zadnje lože, koje su ga dosta poremetile.

Razgovarao: Admir Vatreš, BiH.ba

Ćivić je za portal BiH.ba govorio o svojoj prvoj polusezoni u Sparti, klupskim i individualnim očekivanjima, češkoj ligi, ali i mladoj reprezentaciji.

“Još prije dolaska u Spartu na početku priprema imao sam povredu zgloba. To me je malo poremetilo. Zatim sam dobio crveni karton protiv Libereca. Dobro je počelo, da bi poslije uslijedila povreda zadnje lože. Nisam dobio toliko prilike za igru, ali mislim da će je u ovom drugom dijelu biti više, što ću da iskoristim na najbolji način”, ističe Ćivić.

Razočarali sami sebe

Unatoč brojnim pojačanjima, Sparta je podbacila u prvom dijelu sezone, koji je završila na petom mjestu s čak 18 bodova zaostatka u odnosu na vodeću Viktoriju Plzen.

“Sigurno da smo razočarali sami sebe, ali mislim da imamo opet neke šanse da se borimo za drugo mjesto i Ligu šampiona. Sad su došla neka pojačanja poput Stanciua. Vidjet ćemo šta će biti. Mislim da se i tim treba uigrati. Za sad ide sve kako treba”.

Ćivić od 2014. godine igra u češkoj ligi, koja je vremenom mnogo napredovala. Mnogo više novca je u igri, što je privuklo i mnoga velika imena.

Tako trenutno u Sparti igraju Rio Mavuba, Jonathan Biabiany, Marc Janko, Tal Ben Haim, dok su u Slaviji Danny, Halil Altintop, Miroslav Stoch itd.

“Nikad se nisam ni nadao da će ovako biti, da ću igrati u ovako velikom klubu. Kako vrijeme prolazi, transferi su nevjerovatni i češka liga je sve jača i jača. Puno je poznatih igrača. Tu prednjače Slavia, Sparta, Plzen, a mislim da i Olomouc ima dobru ekipu”.

Ćiviću se ove zime u Sparti pridružio i njegov sunarodnjak Zinedin Mustedanagić, koji je bio na posudbi u Dukli.

“Trenira s nama, pa ćemo vidjeti da li će ostati u timu i upasti među 18, ili će opet negdje na posudbu”.

Nada se pozivu u A tim

Što se U21 reprezentacije BiH tiče, smatra da ključne utakmice tek dolaze.

“Mislim da smo dobro otvorili ciklus. Šteta zbog dva poraza od Rumunije i Švicarske, ali ja se nadam da možemo nešto ostvariti. Imamo dobru momčad, no, ne smijemo se opustiti sad u ove dvije utakmice protiv Velsa i Lihtenštajna. Trebaju nam tu pobjede da možemo o nečemu pričati”.

Zasluge za sjajne rezultate pripisao je svima, ponajviše disciplini u ekipi.

“Mislim da je zaslužan selektor, ali i momci. Znamo se, uigrani smo. To je sve na timu. Kakva disciplina, takav i rezultat”.

Nada se da će jednog dana zaigrati za našu najbolju selekciju.

“Radim sto posto i jednog dana se nadam i tom pozivu u A reprezentaciju”, dodao je na kraju Ćivić.

(BiH.ba)