Edin Cocalić, tridesetogodišnji stoper reprezentacije BiH i igrač belgijskog Mechelena, od 2010. s uspjehom gradi svoju inostranu nogometnu karijeru.

O svom trenutnom klubu, dosadašnjem dijelu karijere i reprezentaciji Bosne i Hercegovine Cocalić je govorio za portal Avaz.ba.

Balkanska kolonija

Nakon 19 odigranih kola Mechelen i ne stoji najbolje na tabeli (zauzimaju 14. poziciju), a Cocalić koji je standardni prvotimac ove ekipe govorio je o ovoj, ali i prošloj sezoni.

“Nakon prošle sezone koja je bila izuzetno uspješna, jer smo za samo jedan bod ostali bez Lige za prvaka, s dosadašnjim dijelom tekuće sezone ipak ne možemo biti zadovoljni. Trenutno smo u donjem dijelu tabele i svakako da smo nezadovoljni. Ipak, raspon bodova između ekipa nije tako velik, tako da ćemo se sigurno pokušati primaći gornjem dijelu tabele”, rekao je Cocalić.

Osim našeg reprezentativca, u Mechelenu igraju i nogometaši iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, što svakako olakšava rad u ovom klubu.

“U našoj ekipi već duži period igra veliki broj igrača sa prostora Balkana. I prije mog dolaska u “žuto-crvene”, tu su bila četiri igrača sa prostora bivše Jugoslavije, a osim igrača koje ste spomenuli, tu je i trener Aleksandar Janković. Svakako da je lakše kada u svlačionici imate nekoga sa istog govornog područja”, dodao je.

Bogata karijera

Cocalić je u svoju nogometnu karijeru započeo na Grbavici, a nakon toga je prije Belgije igrao u Grčkoj i Izraelu. Naš reprezentativac je prokomentirao i eventualnu promjenu sredine.

“Trenutno se vidim tu gdje jesam, jer sam ugovorom vezan do ljeta 2020. godine. Ne razmišljam previše o budućnosti i trudim se da odradim svoj posao profesionalno, a ostalo dođe samo po sebi. I u Grčkoj i u Izraelu, meni i porodici bilo je lijepo te nosimo samo pozitivna iskustva”, rekao je.

Izbor novog selektora je najzanimljivija tema za sve medije, a aktuelni reprezentativac je dao svoj komentar u vezi s tim te se dotakao i svog Željezničara.

“Naravno da pratim situaciju oko izbora novog selektora, ali ne bih da komentarišem o tome jer to nije moj posao. Ipak, nadam se da ćemo što prije riješiti pitanje trenera. Kada je riječ o Željezničaru, naravno da pratim sve utakmice i aktuelnosti oko kluba. Željo je moj klub i to će uvijek tako i biti”, poručio je defanzivac Mehelena.

Na kraju razgovora, Cocalić je kazao da se navikao na život u inozemstvu, s obzirom na to da već devet godina igra van granica naše države, ali kaže da mu Sarajevo, bez obzira na sve, nedostaje. Također, raduje se svakom odmoru i trudi se da bude što više vremena u našem glavnom gradu sa svojom porodicom, ali i prijateljima.

(BiH.ba)