Džumhur od danas 40. igrač svijeta

Bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur ostvario je najbolji plasman u karijeri na jakosnoj ATP listi profesionalnih tenisera svijeta.

Džumhur je na ovosedmičnoj listi napredovao za 15 pozicija i sada zauzima 40. mjesto na ATP listi, što je napredak od čak 15 pozicija, javlja Fena.

Sarajlija je do rekordnog plasmana došao na krilima jučerašnje probjede na ATP turniru serije 250 u Sankt Peterburgu, gdje je u finalu savladao Italijana Fabia Fogninija rezultatom 3:6, 6:4 i 6:2.

Iza bh. tenisera je najbolji period njegove karijere tokom koga je igrao tri ATP 250 turnira. U Los Cabosu je ispao u polufinalu, u Winston-Salemu je zaustavljen u finalu, a juče je osvojio naslov u Sankt Peterburg.

Naredni nastup Džumhur će imati u kineskom Shenzenu, takođe na turniru serije 250.

Aldin Šetkić je nazadovao za dva mjesta i sada je 174. igrač svijeta, dok je Mirza Bašić nazadovao za 19 pozicija i trenutno je 188. igrač liste.

U vrhu liste nije bilo većih promjena. Prvi je Španac Rafael Nadal, a slijede Švicarac Roger Federer i Britanac Andy Murray. U konkurenciji najboljih deset samo je Bugar Grigor Dimitrov na osmom mjestu prestigao Švicarca Stana Wawrinku.

(Reprezentacija.ba)