Da bi se plasirali u baraž za odlazak na Svjetsko prvenstvo reprezentativci Bosne i Hercegovine moraju u zadnja dva kola savladati Belgiju i Estoniju.

Takav podvig čini se nemogućim gledajući kako pod vodstvom Mehmeda Baždarevića izgleda naša reprezentacija u posljednjim mečevima.

Baždarević ima moderno trenersko obrazovanje, ali nakon klupskih uspjeha u Francuskoj čini se kako mu uopšte ne odgovara rad sa igračima našeg mentaliteta. Meša je npr. na utakmicama protiv Švicarske, Grčke u gostima, te na Kirin kupu u Japanu pokazao da ima vrhunsko taktičko znanje, ali na svim drugim važnim utakmicama nije uspio igrače motivisati da njegove zamisli i ideje ostvare na terenu, a ni da pruže svoj maksimum.

Najveći i najskuplji fijasko svakako je onaj koji je bh. reprezentacija doživjela u baražu za Euro 2016 protiv osrednje Irske.

Protiv Belgije koju moramo pobijediti 7. oktobra, do sada je u svom mandatu izgubio dva puta i to 3:1 i 4:0. Poraz od 3:1 stigao je nakon našeg vodstva u Briselu od 0:1, a primjera radi sa istom tom ekipom, čak u nešto lošijem sastavu  (op.a. prinudno sa Anelom Hadžićem na stoperu) u istim kvalifikacijama Safet Sušić bio je blizu da pobijedi Belgiju u Zenici. Primili smo pacerski gol, a kasnije ja Pjanić propustio priliku oči u oči sa belgijskim golmanom i završeno je 1:1. Drugi poraz od 0:4 u Briselu direktno je bio zaslužen lošom taktikom.

Ne znači da je Meša loš trener, ali jednostavno njegov rad nema efekta na naše fudbalske reprezentativce.

Kada u kompanijama nemate rezultate, a vremena do bankrota je sve manje, upravni odbori biraju krizni menadžment kako bi se kroz efekat pozitivnog šoka i pratećih mjera maksimalno spasila situacija i osigurao bolji početak.

Dva kola prije kraja kvalifikacija upravo to sada treba fudbalskoj reprezentaciji BiH.

Bajević i Marinović

Ne postoji ozbiljan selektor koji je spreman sada preuzeti fudbalsku reprezentaciju BiH, ali na sreću Fudbalski savez BiH u svojoj kući trenutno ima dva kvalitetna trenerska rješenja koja bi mogla izvući maksimum iz Zmajeva do kraja kvalifikacija.

Jedan je ambasador FS BiH – autoritativni i iskusni Duško Bajević, a drugi mladi i već sada uspješni i trofejni trener – U21 BiH selektor Vinko Marinović. Bajević je dokazani trener i predstavljao bi kvalitetno rješenje, čak možda i na duže staze, a Marinović je trener kakvog zbog njegovog znanja i modernog stila rada sve više biraju veliki klubovi i reprezentacije u Europi.

Obojica imaju odličan uvid u igrački kadar naše reprezentacije i dokazanu trenersku kvalitetu.

Neće se završiti ovaj tekst da se još jednom za ovakve rezultate reprezentacije ne okrivi i Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH pod predsjedovanjem Elvedina Begića koji biranje selektora i trenera, kao i zaposlenika Saveza, bira putem netransparentno provedenih formi konkursa za zaposlenje. Prema staroj dobroj krilatici – podobni, a ne sposobni.

Podsjećamo da je Safet Sušić krenuo u kvalifikacije za Euro 2016, a da njegovi pomoćnici uopšte nisu imali ugovore sa FS BiH. Da je tada Borče Sredojević ili Elvir Baljić pao na terenu i slomio ruku na utakmici protiv Kipra, morao bi sam platiti troškove hitne pomoći jer je tu bio volonterski i nije bio osiguran na poslu. Sve to zato što u tom trenutku Borče Sredojević nije odgovarao čelnicima Fudbalskog saveza RS-a, kojima je od interesa reprezentacije bilo važnije u stručni štab “utrpati” svog intimusa. Sve uz odobrenje čelnika FS BiH iz Sarajeva kojima je uvijek važnije zadržati svoje fotelje nego kvalitetno voditi bh. fudbal.

Dok Asmir Begović nije mogao ni na Google-u pronaći kojim je to trenerskim uspjesima Adnan Gušo zaslužio da bude trener golmana repreznetacije BiH i dok je šira javnost u BiH prvi put preko reprezentacije BiH saznala ko su treneri Igor Janković i Dragan Perić, sjećamo se kako je onako iskusan Ćiro Blažević u Francusku 1998. godine poveo još dva dodatna iskusnija pomoćnika-savjetnika kako bi uspješno vodio reprezentaciju Hrvatske jer stručni štab može odvesti reprezentaciju na veliko takmičenje isključivo ako je sastavljen od kvalitetnih i iskusnih članova.

Mehmed Baždarević snosi najveću krivicu za loše rezultate reprezentacije, ali sve dok Fudbalski savez BiH nema menadžment koji će raditi puno radno vrijeme, a dok sjednice, putovanja biznis klase, hoteli sa pet zvjezdica, ručkovi i večere Izvršnog odbora i ostalih čelnika FS BiH koštaju više nego troškovi stručnog štaba reprezentacije BiH, legendarni Meša ne može biti jedini krivac.

Ne zaboravimo neplasmanom na Euro 2016 Bosna i Hercegovina je izgubila osam miliona eura, te potencijalno jedan milion eura za svaku pobjedu i 500.000 eura za svaki remi. Ekipe koje su prošle grupu na Euru 2016 ukupno su zaradile oko 25 miliona eura. Sve ekipe koje se plasiraju na Svjetsko prvenstvo u Rusiju 2018. godine zaradit će automatski oko 12 miliona dolara.

Bosna i Hercegovina još uvijek ima šansu da se nađe na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i Fudbalski savez Bosne i Hercegovine mora uraditi sve kako bi do toga došlo.

Umalo da se zaboravi, pa mi još uvijek ne znamo ni da li ćemo protiv Belgije igrati u Bosni i Hercegovini jer u ovom trenutku nemamo nijedan stadion koji zadovoljava uslove FIFA-e i UEFA-e, a čelnici FS BiH i nemaju više baš najbolji rejting u ovim institucijama!?

(Repreznetacija.ba)