BiH je u ponedjeljak u Zenici poražena od Mađarske sa 0:2 u duelu Lige Nacija, a nakon posljednjeg sudijskog zvižduka grupa gostujućih i domaćih navijača su priredili pravu sramotu.

Naime, navijači Mađarske su sramno skandirali krilatice koje pozivaju na nasilje nad Srbima, a u tome im se pridružila i grupa bh. navijača.

Dok se svi normalni ljudi u BiH crvene od sramote zbog ovog poteza grupe navijača, definitivno je jasno da je na policijskim i sudskim organima da sada idenfitikuju pojedinačno sve one koji su uzvikivali sporne rečenice.

Jer je jasno da se ne radi o kolektivnoj ili masovnoj odgovornosti, nego o pojedincima.

Nema sumnje da ova djela spadaju u izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, ali i posebno uznemiravanje javnosti s obzirom na popularnost događaja na kojem su se dogodili.

S obzirom da sa utakmice ima dovoljno video i fotomaterijala, pojedinci koji su sramotno skandirali bi trebalo da budu prepoznati.

Olakšavajuća okolnost je i ta što su ulaznice prodavane isključivo uz registraciju sa ličnim podacima uključujući i ime i prezime.

Slaba reakcija države da prepozna i pravdi privede pojedince koji su na Bilinom Polju vrijeđali himnu Bosne i Hercegovine na finalu kupa između Veleža i Zrinjskog sigurno je dala vjetar u leđa svima koji sportske događaje koriste za izazivanje mržnje, razdora i netrpeljivosti.

(Reprezentacija.ba)