Sergej Barbarez (53) u hitnom je roku osvježio igrački kadar reprezentacije Bosne i Hercegovine. Donedavno nisu ni bili na mapi reprezentacije BiH, a danas Zmajevi izgledaju možda nezamislivo bez Katića, Gigovića, Burnića, Šarića, Bajraktarevića…

U hitnom roku Barbarez mora i pronaći kostur reprezentacije BiH, odnosno da se zna prvih 11 i njihove zamjene.

Nema sumnje da će zajedno sa Emirom Spahićem svaku poziciju u ekipi pokušati pojačati i nekim novim rješenjima igrača koji trenutno nisu u reprezentaciji BiH.

Austrija koja se do prije 20 godina nije smatrala uopšte fudbalski referentnom državom danas je izuzetno zanimljiva baza Bosni i Hercegovini. To i ne čudi jer je austrijski fudbal sistematskim radom i pravilnim ulaganjima doživio ekspanziju. S obzirom da u Austriji živi stotine hiljada naših ljudi, ekspanziju je samim tim doživjelo i mnogo mladih fudbalera koji mogu igrati za Bih.

Prvi na radaru je Emir Karić koji se još uvijek traži u Sturmu nakon sezone u njemačkoj Bundesligi u kojoj je bio standardan lijevi bek u Darmstadtu. On je već na širem spisku reprezentacije.

Drugo ime je mladi reprezentativac Austrije Adis Jašić koji je obavijestio i klub i nadležne organe kako želi igrati za Bosnu i Hercegovinu. On je u Wolfsbergeru ključni igrač. Tu je još nekoliko potencijalno zanimljivih igrača koje vrijedi držati na radaru – kako Barbarezu, tako i selektorima mlađih selekcija.

Emir Karić (27) – Sturm

Karić je na ljeto stigao u Sturm iz Darmstadta. Igrao je na šest od devet utakmica. Četiri puta je bio starter.

Igra na poziciji lijevog beka, već se našao na širem spisku Barbareza. Prethodno je nastupao za mlađe selekcije Austrije.

Vrijednost mu je procijenjena na milion eura.

Adis Jašić (21) – Wolfsberger

Jašić je igrao na svih devet utakmica Wolfsbergera ove sezone i na svih osam je bio starter. Četiri puta je bio asistent.

Igra na poziciji desnog beka i zadnjeg veznog. Njegova vrijednost na Transfermarktu je 1.000.000 eura, a također je igrao za sve mlađe selekcije Austrije.

Adis je odlučio igrati za Bosnu i Hercegovinu. Ima istog agenta kao Edin Džeko, ali i Ifet Đakovac. Nakon što je Đakovac uspio Srbiju zamijeniti za BiH, nema sumnje ako bude potrebe da će u istoj proceduri se pomoći i Jašiću.

Wolfsberger je trenutno treći u austrijskog Bundesligi.

Mika Biereth (21) – Sturm

Biereth je ovo ljeto iz Arsenala stigao u Sturm. Igrao je za mlađe selekcije reprezentacije Danske, a njegova majka je iz Sarajeva. Nedavno je Jusuf Gazibegović za naš portal govorio o njemu kao potencijalnom Zmaju.

Mika je ove sezone igrao na devet od devet mečeva Sturma. Na svakoj utakmici je bio starter, a postigao je četiri gola i dodao jednu asistenciju.

Igra na poziciji napadača. Njegova vrijednost je 7 miliona eura.

Muharem Husković (21) – Austria Beč

Husković je u dresu Austrije igrao na devet od deset utakmica ove sezone. Postigao je tri gola, a ima vrijednost od 700.000 eura.

Igrao je za mlađe selekcije Austrije, a njegov tim je trenutno šesti u Bundesligi.

Ervin Omić (21) – Wolfsberger

Omić je odigrao sedam od devet mogućih utakmica za Wolfsberger ove sezone. Tri puta je bio starter. Postigao je jedan gol i dodao dvije asistencije, a igra na poziciji zadnjeg veznog.

Nastupio je za sve selekcije Austrije od U15 do U21. Njegova vrijednost na Transfermarktu je 700.000 eura.

Wolfsberger je trenutno treći u austrijskog Bundesligi.

Anel Husić (23) – Young Boys

Iako nije u Austriji, nego u Švicarskoj, na radaru treba držati i ovog igrača.

Husić je ove sezone odigrao šest od mogućih 12 utakmica za Young Boys. Četiri puta je bio starter. Ima jednu asistenciju.

Osam mečeva je odigrao za U21 reprezentaciju Švicarske. Ima vrijednost od 800.000 eura, a igra na poziciji stopera.

Njegov Young Boys je posljednji u švicarskom prvenstvu.

Nadolazeći potencijalni kandidati za Bosnu i Hercegovinu:

Belmin Beganović (20) – Sturm II

Beganović koji igra na poziciji prednjeg veznog ima pet nastupa od mogućih sedam ove sezone za Sturm II. Jednom je igrao od prve minute, a ima jedan gol i dvije asistencije.

Njegova vrijednost na Transfermarktu je 250.000 eura, a njegov tim je trenutno 13. u 2. Bundesligi Austrije.

Arjan Malić (18) – Sturm II

Malić je nastupio na pet mečeva od mogućih šest. Jedan je propustio zbog žutih kartona. Igra na poziciji desnog beka, a njegova vrijednost je 400.000 eura.

Igrao je za U18 i U19 selekcije Slovenije. Njegov tim je trenutno 13. u 2. Bundesligi Austrije.

Salko Hamzić (18) – Salzburg i Liefering

Branio na tri utakmice za Liefering (drugi tim Salzburga) i pet puta bio na klupi Salzburga ove sezone. Ima vrijednost od 200.000 eura, a nosio je dres U19 selekcije Austrije.

Liefering je trenutno 11. u 2. Bundesligi.

Precious Ugwu (18) – Ajax II

Ugwu je igrao na pet od sedam utakmica za Ajax II. Dvije je startao, a tri puta ulazio za klupe. Igra na poziciji stopera. Nastupe je ubilježio za U17 i U19 reprezentacije Nizozemske, ali je njegova majka iz BiH i mogao bi dobiti naše državljanstvo.

Ajax II je 9. u drugoj ligi Nizozemske.

(Reprezentacija.ba)