Sergej Barbarez iza sebe ima dvije utakmice na kormilu BiH, a u njima je najviše koristio Gazibegovića, Tahirovića, Katića, Ahmedhodžića, Gigovića, Bičakčića, Demirovića, Hajradinovića i Šarića.

Za razliku od tada, danas Barbarez na raspolaganju ima Dedića i Džeku koji su bili povrijeđeni. Zbog odličnih igara u Kolnu nema sumnje da se u prvih 11 opravdano može naći Denis Huseinbašić.

Kada je riječ o igračima na koje je najviše računao, sa minimalnom minutažom dolaze Tahirović i Gigović, a dvije posljednje utakmice u Palermu je propustio i Šarić. Ipak, najvažnije – kao što su do sada ponavljali mnogi selektori – svi oni su zdravi i spremni. A i nema sumnje motivisani, posebno Tahirović koji protiv Nizozemske želi pokazati koliko je odluka Ajaxa da ga pomjere u drugi tim, a kasnije ne dozvole transfer bila apsurdna.

Dodatno zanimljivo, o ostalim igračima sa najviše minuta kod Barbareza, selektor je za Gazibegovića prilikom objave spiska rekao da očekuje još veću kvalitetu – šta god to značilo. Za Hajradinovića koji je osmi igrač po minutaži je potvrđeno da je bio bolestan, ali se očekuje da će biti spreman za Nizozemsku.

Vrijedi dodati – Kolašinac je bio povrijeđen i u junu, a prema svemu sudeći neće konkurisati ni za naredna dva meča.

Minutaža kod selektora Sergeja Barbareza:

1. 180 minuta – Jusuf Gazibegović, Benjamin Tahirović
2. 179 minuta – Nikola Katić
3. 172 minute – Anel Ahmedhodžić
4. 171 minuta – Armin Gigović
5. 164 minute – Ermin Bičakčić, Ermedin Demirović
6. 157 minuta – Haris Hajradinović
7. 130 minuta – Dario Šarić
8. 97 minuta – Nihad Mujakić
9. 90 minuta – Nikola Vasilj, Kenan Pirić
10. 74 minute – Stjepan Radeljić
11. 50 minuta – Denis Huseinbašić
12. 31 minuta – Dženis Burnić
13. 25 minuta – Dennis Hadžikadunić
14. 16 minuta – Haris Tabaković
15. 9 minuta – Tarik Muharemović
16. 1 minuta – Madžid Šošić

Utakmica Nizozemska – BiH igra se u subotu s početkom od 21:00 sati na Philips Areni u Eindhovenu. Meč sa Mađarima igra se 10. septembra u Budimpeštu na Puskas Areni.

(Reprezentacija.ba)