Na otvaranju Lige Nacija reprezentacija Bosne i Hercegovine na svom spisku nema čak 60% igrača koji su počeli prošle kvalifikacije za EURO 2026.

Od tada je prošlo samo godinu i pol dana, pa taj podatak izgleda još nevjerovatniji.

Sa spiska Faruka Hadžibegića tada za utakmice protiv Islanda i Slovačke u reprezetnaciji nema Šehića, Kovačevića, Saničanina, Miličevića, Hadžiahmetovića, Prcića, Cimirota, Gojaka, Duljevića, Mešanovića, Stevanovića, Kodre, Prevljaka i Bilbije. Neki su se oprostili, neki su zbog povrede izgubili status i za očekivati ih je možda ponovo u ekipi, a neki su jednostavno zamijenjeni igračima u boljoj formi i boljim klubovima.

Dakle 14 od 24 igrača, približno 60%.

Tu su još uvijek Vasilj, Pirić, Dedić, Gazibegović, Kolašinac, Hadžikadunić, Ahmedhodžić, Tahirović, Krunić, Džeko i Demirović.

Nova imena u reprezentaciji u odnosu na taj spisak su Hadžikić, Katić, Radeljić, Barišić, Mujakić, Bičakčić, Hajradinović, Bašić, Šarić, Huseinbašić, Varešanović, Burnić, Gigović, Đakovac, Bajraktarević i Tabaković. Bičakčić i Šarić su bili pozivani i prije posljednjeg mandata Hadžibegića.

Sva ova imena govore da je Barbarez uložio puno veći trud i znanje od prethodnika kada je riječ o skautiranju. Konkretno Hadžibegić je imao samo dva nova imena u ekipi. Pohvalno – afirmisao je Tahirovića u reprezentaciji, te se obrukao sa javnim zaključkom o “bočnom” Mešanoviću.

Gledajući na cijele kvalifikacije u reprezentaciji danas nema 23 igrača koji su pozivani prošle godine. Na tom popisu su još Pjanić, Hamulić, Gojković, Rahmanović, Nalić, Menalo, Ćivić, Hankić i Ziljkić.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16