Reprezentacija Bosne i Hercegovine u subotu i naredni utorak protiv Nizozemske i Mađarske u gostima igra prve mečeve Lige Nacija.

Cjelokupna Liga Nacija, ali i naredne kvalifikacije za SP 2026, podređene su uigravanju ekipe koja bi trebalo da kao cilj ima plasman na EURO 2028.

Još jedan cilj nema sumnje biće afirmacija naših igrača, jer za veće rezultate reprezentativci BiH moraju igrati u boljim klubovima nego što je to danas. A oni koji su u već boljim klubovima moraju imati još bolji status.

BiH praktično danas ima samo dva igrača koja su “uhodana” u Ligama Petice – Kolašinca i Demirovića. Još trojica u najjačim ligama – Tabaković, Gigović i Vasilj praktično su debitanti. Ako usporedimo npr. sa Mađarskom – ona ima više igrača u Ligama Petice i svi ti igrači imaju duže iskustvo u tom nivou fudbala, a i bolji status u klubovima. I to većinom u jačim klubovima nego naši navedeni igrači.

Izjave našeg selektora daju naslutiti – svjestan je i Barbarez da reprezentacija u narednom periodu mora donekle istrpiti i mlađe igrače kako bi im ojačala status u klubovima – a za uzvrat kroz godinu ili dvije kroz napredak u klubovima povratno dobila još jače igrače u njima.

Kada je riječ o Zmajevima koji su do sada najviše igrali kod Barbareza bez utakmica u najjačem rangu u nogama dolaze Tahirović i Gigović, ali i donekle i Šarić koji je propustio dvije posljednje utakmice Palerma. Raduje da su sva trojica potpuno zdrava i spremna.

Izdvajaju se forma i paralelno solidni rezultati njihovih klubova kod Dedića, Katića, Ahmedhodžića, Barišića, Gazibegovića, Huseinbašića, Burnića, Demirovića i naravno Džeke.

Kada je riječ o debitantima, ne baš pretjerano dobra forma Đakovca i Bajraktarevića i njihovih klubova ne obećava neko čudo.

Pod izgovorom da je sezona tek počela, moglo bi se reći da je trenutna forma Zmajeva prihvatljiva. Igrači koji su trenutno u najboljem izdanju moraju biti dovoljni barem za onaj osnovni cilj – da postanemo “tvrd orah” za sve protivnike.

Pirić i Vasilj, Foto: FS BiH

Golmani:

Nikola Vasilj – St. Pauli (NJE) – branio je u oba kola Bundeslige i u kupu Njemačke. Debitanti u Bundesligi poraženi su u dva meča ukupnom gol razlikom 0:3. U kupu je St. Pauli izbacio Hallescher, ali je Vasilj na ovoj utakmici naučio da ne dribla protivničke igrače.

Kenan Pirić – Antalyaspor (TUR)– Pirić je prvi golman u Antalyasporu u koji je stigao ove sezone. Branio je u sva četiri kola turske Superlige uz 11 primljenih golova. Jedan meč je sačuvao svoju mrežu.

Osman Hadžikić – Velež (BIH) – Velež je igrao šest utakmica ove sezone, a Hadžikić je branio u svih šest. Prirodno, uklopio se u lošu formu svog kluba i primio 13 golova u tih šest mečeva. Kao i Pirić, u jednom meču je sačuvao mrežu.

Odbrana:

Anel Ahmedhodžić – Sheffield United (ENG 2)- je zbog bolesti sredinom augusta preskočio jednu ligašku i jednu kup utakmicu. Inače je standardan. Sheffield je solidan u Championshipu i tamo još nemaju poraza, uz dvije pobjede i jednim remijem.

Amar Dedić – Salzburg (AUS) – Dedić je standardno standardan u Salzburgu. U Ligi Šampiona odigrao je četiri odlične utakmice, a u Bundesligi četiri – samo jednu je počeo sa klupe. Ima i jedan nastup u kupu. Već je napravio tri asistencije. Salzburg je poražen samo jednom ove sezone – u posljednjem nastupu pred reprezentativnu pauzu izgubili su u Beču od Rapida 3:2.

Sead Kolašinac – Atalanta (ITA) – U Serie A odigrana su već tri kola, a Kolašinac zbog povrede nema ni minutu nastupa. Sredinom augusta igrao je finale UEFA Superkupa protiv Real Madrida. Prema najavama Barbareza – Kolašinac će biti spreman za utakmice reprezentacije

Nikola Katić – Zurich (ŠVI) – Zurich je nakon šest kola u vrhu švicarske Superlige. Naš stoper je standardan u ekipi i ove sezone već ima 10 nastupa – četiri u UEFA utakmicama, pet u Superligi i jedan u kupu. Najgore su se proveli protiv Vitorie G. koja ih je u Konf. Ligi razbila prvo 0:3 u Cirihu, a onda 2:0 u Portugalu.

Stjepan Radeljić – Rijeka (HRV) – Radeljić ove sezone ima devet nastupa za Rijeku, gotovo sve kao prvotimac. Dva puta je mijenjan na poluvremenu. Protiv Istre Rijeka je vodila sa 3:0 a trener Rijeke je želio odmoriti ekipu za predstojeću euro utakmicu. Par dana poslije u Europa Ligi Rijeka je remizirala protiv Olimpije 1:1 kući, a onda doživjela katastrofu od 5:0 u Ljubljani. I tad je Radeljić mijenjan na poluvremenu jer je imao žuti karton pri rezultatu 3:0. U HNL-u je sa klupe ušao samo u posljednjem duelu protiv Dinama (1:1). Inače Rijeka stoji odlično u domaćem prvenstvu sa četiri pobjede i dva remija i gol razlikom 11:1.

Nikola Katić, Foto: Zurich

Jusuf Gazibegović – Sturm Graz (AUS) – Sturm je prvi u Austriji a u svih pet mečeva u prvih 11 igrao je Gazibegović. Uz to je ubilježio i dva nastupa u kupu. Kao i Salzburg jedini porazi maju od Rapid Beča u prvom kolu Bundeslige. Ostale, istina slabije protivnike, su bez previše problema pobjeđivali. Gazibegović ima i jednu asistenciju.

Adrian Leon Barišić – Basel (ŠVI) – Basel igra dobro ove sezone, a sa njim i Barišić. U svih šest kola igrao je šest utakmica. Nakon poraza u prva dva kola, Basel ima tri pobjede i remi uz gol razliku u tim duelima 12:1. Barišić je dva puta bio biran u tim kola.

Nihad Mujakić – Partizan (SRB) – Mujakić je jedan od igrača sa najviše utakmica ove sezone – čak 11. Partizan se prilično obrukao u kvalifikacijama za UEFA takmičenja, a najgore su prošli protiv Dynamo Kyiva. Ukrajinci su im u dva meča zabili devet golova, i to šest u jednom. U srbijanskoj ligi klub stoji bolje sa tri pobjede i dva remija.

Ermin Bičakčić – Braunschweig (NJE 2) – Bičakčićev tim jedini nema nijedan bod nakon četiri kola „cvajte“. Bičakčić je standardan u svom timu za koji je igrao četiri utakmice u ligi i jednu u kupu. Ukupno su primili 19 golova u pet mečeva. U posljednjem kolu, protiv Burnićevog i Bajramovićevog Karlsruhea postigao je pogodak.

Vezni red:

Denis Huseinbašić – Koln (NJE 2) – Njemački mediji oduševljeni su Huseinbašićevim igrama za Koln ove sezone, a pohvale su stigle i iz kluba. Denis je nezamjenjiv u Kolnu. U sva četiri kola Bundeslige 2 bio je u prvih 11, kao i u kupu Njemačke. Nakon poraza u prvom kolu Koln igra dobro – remi i dvije pobjede uz gol razliku 10:3 u tri posljednja meča. Husinebašić igra na poziciji centralnog ili lijevog veznog. Zabio je jedan gol i jednom asistirao.

Benjamin Tahirović – Ajax (NIZ) – Jedan od dva igrača sa najvećom minutažom kod Barbareza i igrač kojeg Barbarez vidi kao jednog od vođa reprezentacije, čudnom odlukom Ajaxa prebačen je u drugi tim pred početak sezone. Tahirović dolazi bez utakmica, ali zdrav i spreman, te sa ogromnim motivom da pred menadžmentom Ajaxa protiv Nizozemske pokaže svoje kvalitet.

Armin Gigović – Holstein Kiel (NJE) – Bundesliga iza sebe ima dva kola, a Gigović jedan debitantski nastup. Ovog vikenda odigrao je pola sata u proazu protiv Wolfsburga. Par dana prije odigrao je 90 minuta za drugi tim Kiela i uz to zabio pogodak. To će mu sigurno pomoći u bržoj adaptaciji i afirmaciji u Bundesligi.

Dženis Burnić – Karlsruhe (NJE 2) – Karlsruhe je odličan u novoj sezoni sa 10 bodova iz četiri utakmice u „cvajti“. Burnić je standardan za svoju ekipu i igra dobro, ali ga gotovo u svim mečevima izvode iz igre nakon sat vremena. Ovu sezonu igra na poziciji desnog veznog igrača. Ostvario je četiri nastupa u Bundesligi 2 i jedan u kupu.

Haris Hajradinović – Kasimpasa (TUR) – Haradinović je igrao sva četiri kola turske Superlige i postigao jedan pogodak. Poraz, dva remija, pa pobjeda – bilans je Kasimpase ove sezone. Hajradinović je igrao na poziciji ofanzivnog veznog ili desnog krila.

Dario Šarić – Palermo (ITA 2) – Odigrana su četiri kola u Seriji B. Šarić je propustio posljednje dvije utakmice iako nije bio povrijeđen, a prethodno je igrao u obje – jednom kao rezerva, jednom kao starter. Ima i jedan nastup u kupu Italije. Palermo nakon četiri kola ima četiri boda.

Huseinbašić zadivio Kicker i druge njemačke medije: Foto: Koln

Dal Varešanović – Rizespor (TUR) – Varešanović je standardan u Rizesporu u četiri kola Superlige, ali mu je minuta za sada limitirana na oko 60 minuta po utakmici u prosjeku. Rizespor ima remi, pa pobjedu, a onda dva poraza od Fenerbahcea i Kasimpase. Fenerbahce im je posebno naudio sa 0:5.

Ivan Bašić – Orenburg (RUS) – U Rusiji se odigralo sedam kola, a Bašić se ustalio u prvih 11 Orenburga u posljednja četiri meča. Ima i dva nastupa u kupu gdje je bio kapiten ekipe. Orenburg je u vrlo lošoj formi pa nemaju pobjedu još od kraja jula. Od tada u ligi znaju za tri remija i tri poraza uz 13 primljenih golova.

Esmir Bajraktarević – New England (SAD) – kalendar američkog MLS nije usklađen sa europskim ligama, pa podatak da Bajraktarević ima 30 nastupa, tri gola i četiri asistencije ne govori puno. Možda više znači da je u augustu odigrao dvije utakmice u ligi i jednu u kupu. U sve tri je bio u prvih 11. New England je na ukupnoj tabeli MLS 26. od 29 ekipa, a 13. Od 15. ekipa u istočnoj konferenciji.

Ifet Đakovac – FK TSC (SRB) – Bačka Topola ima četiri poraza u posljednje četiri utakmice. Najgore su prošli u Europa Ligi – M. Tel Aviv ih je u gostima pobijedio 3:0, a onda im kući priredio katastrofu 1:5. U posljednja dva duela poraženi su od OFK Beograd i Mladosti Lučani na svom terenu. Gol protiv ekipe iz Lučana uoči okupljanja jedina je svijetla tačka u novoj sezoni za našeg debitanta.

Rade Krunić – Fenerbahce (TUR) – Krunić već dva kola nije prijavljen za utakmice Fenerbahcea. U europskim utakmicama Mourinho ga je u početku koristio – u prva tri meča, nakon čega je preselio na klupu, a zatim i na tribine.

Džeko osam golova u osam mečeva, Foto: Fenerbahce

Napad:

Edin Džeko – Fenerbahce (NJE) – osam utakmica i osam golova za Dijamanta ove sezone. Kao kapiten odigrao je sva četiri kola turske Superlige i postigao četiri gola, a u ligi su ga mijenjali najčešće nakon 70. minute. Ranije u kvalifikacijama za Ligu Šampiona postigao je također četiri gola, a dva puta je igrao 80, a dva puta po 90 minuta. Fenerbahce je prvo prošao Lugano, a onda ispao u produžecima od Lillea. U ligi uz istina nešto lakši raspored imaju tri pobjede i remi uz gol razliku 11:2.

Ermedin Demirović – Stuttgart (NJE) – Demirović je od dolaska u Stuttgart zabio dva gola u četiri utakmice. U prvom kolu Bundeslige igrao je 90 minuta kada je pogodio protiv Freiburga, a u drugom ušao je sa klupe i odigrao manje od 20 minuta. Uz to ima jedan nastup od 60 minuta kao prvotimac u kupu kada je pogodio protiv Munstera i jednom asistirao, te još jedan nastup od 90 minuta u superkupu.

Haris Tabaković – Hoffenheim (NJE) – Tabaković je u augustu prvo odigrao tri meča za Herthu kao prvotimac, da bi onda prešao u Hoffenheim. U prvom kolu Bundeslige nije konkurisao, da bi u drugom dobio nekoliko minuta protiv Eintrachta gdje je Hoffenheim poražen sa 3:1.

(Reprezentacija.ba)