Sarajevo u četvrtak od 21,00 sati na Koševu igra protiv kazahstanskog Aktobea revanš meč prvog pretkola kvalif. za Konf. ligu.

Ekipa Sarajeva je u prvom susretu slavila sa 1:0, a trener Bordo tima Zoran Zekić je na press konferenciji najavio revanš.

“Znate svi šta nam slijedi. Nakon prvog poluvremena u Kazahstanu, sutra uzvrat. Renan Oliveira je sada već sa nama koji dan u ritmu, vidjet ćemo koliko će biti na raspolaganju. Buljubašić i Mustafić nisu spremni. Nadam se da će to biti sve što se tiče zdravstvenih problema. Mi smo trenutno na kvalitetnoj razini, pokazali smo sve naše probleme momcima, ali i dobre stvari iz prve utakmice. Očekujem da budemo još pametniji i hrabriji te kvalitetniji u pasu. Tu smo imali puno problema u prvom susretu.

Želio bih reći svima da sutra igrači trebaju sa velikom vjerom i nošeni našim navijačima, ali da nas navijači nose na jedan pametan način, jer jednostavno ne smijemo podcijeniti Aktobe. Zaista se radi o dinamičnoj i dobroj momčadi koja je već formirana i u dobrom ritmu. Čeka nas dosta teška utakmica. Gledam ovu bogatu historiju Sarajeva i vidim da je bilo dosta europskih utakmica, sa više ili manje uspjeha”, kazao je Zekić i dodao:

“Volio bih reći da smo favoriti, ali nismo. Šta bi bilo da smo izgubili u Kazahstanu? Ne smije nas ovaj rezultat nimalo zaplašiti. Često se dešava da obrnuta psihologija utiče na stvari. Aktobe će biti sa puno manje pritiska nego u prvoj utakmici. Vjerovatno su nas analizirati i vidjeli da još imamo dosta problema. Ne bi bilo ni normalno da poslije tri sedmice to funkcioniše na razini na kojoj bih želio.”

Zekić je govorio i o fizičkoj spremi svoje ekipe.

“Nisam ni sumnjao što se tiče fizičke spreme, iako nam fali brzine u nekim segmentima i razmišljanja s loptom. Malo mi se nije sviđao ni kriterij sudije, dobili smo puno žutih kartona. Kada dođe utakmice, zaboraviš na sve detalje. Neke stvari možda previše potenciram i preko noći, ali takva nam je sudbina i situacija. Ako čovjek stalno traži probleme, onda oni dolaze i brže nego što se nadaš.”

Trener Sarajeva kaže da je pritisak sastavni dio fudbala.

“Moram reći da nam je to išlo u prilog. Koševo je puno bolji i veći teren. Dužni smo to analizirati i predočiti igračima te odigrati utakmicu puno bolju nego u Kazahstanu. Pritisak je sastavni dio fudbala. I gore je bila odlična atmosfera. Nas ima dosta novih, ali pri samom potpisu za Sarajevo, trebaš se raspitati u kakvu sredinu dolaziš. Ili želiš igrati fudbal na visokoj razini ili negdje za puno manje para.

Mene adrenalin taj vodi kroz život jer živim za to. Nadam se da će moji igrači to isto tako shvatiti. Sutra će biti velika podrška, ali će, naravno, u nekom trenutku tražiti i nešto za šta mi u ovom trenutku i nismo sposobni. Zbog toga moramo napraviti dobru pripremu i igračima ukazati na te detalje.”

Za kraj se osvrnuo i na mogućnost izvođenja penala.

“Nismo još radili penale. Ne znam hoćemo li. Ako razmišljaš o tim detaljima, šalješ igračima poruku koju ja ne želim znati. Dobili smo dosta informacija, neki su to prihvatili, neki još nisu prihvatili ni moj karakter. Znam da se nije previše od nas očekivalo u prvoj utakmici, sada se stvari mijenjaju. Ne znam mogu li se penali uvježbati za jedan dan. Ja sam igrao cijelu karijeru i nisam naučio pucati.”

Duel Sarajevo – Aktobe prenosi MY TV.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16