Džanan Musa je hit španske košarke. Pruža sjajne partije u dresu Real Madrida, a o njegovim počecima, karijeri, reprezentaciji za N1 govorili su su članovi porodice, otac Rusmir Musa i brat Džennis Musa.

Kada vratite film na 8. maj 1999. pa do danas – šta sve stane u te 24 godine?

“Prije svega. Tada smo imali sin Dženisa koji je 9 godina stariji od Džanana. Dženis je tada pokazivao ozbiljne košarkaške afinitete. Tada sam se nadao i želio sam prije svega da moja djeca budu dobri ljudi, a to je teško ukoliko ne prođu jedan od sistema.

Upravo jedan od njih jeste ovaj sportski. Kada se poklopi niz stvari da bi se došlo u ovu situaciju. Džanan je imao sreće, radnu etiku, odličnog uzora u bratu koji se prije bavio ozbiljno košarkom”, rekao je Džananov otac Rusmir, a potom dodao:

“Početak Džananov se veže za KK Bosna XXL u Bihaću. Prvo je trenirao fudbal, pa je nakon toga trener ovog kluba došao na utakmicu i rekao mi da je nemoguće dječak koji će imati nogu 47 da igra fudbal. Rekao je da dođe na trening i tako je sve počelo.

Komšije je maltretirao jer su lopte non stop udarale od pod, ali mu ne zamjeraju. Ponosni su kao i mi. Priča ima specifičnosti mnogo, ali je njegov put mnogo ozbiljan, mnogo težak i zahtjeva sinergiju porodice Džanana kao glavne ličnosti. Tu su i treneri u mlađim kategorijama, pa i u ovom nivou”.

Kada se počelo nadzirati da Džanan voli košarku?

“Inicijalno kada je krenuo da trenira košarku, bio je 6. razred kao i ja. Trenirao je fudbal veoma uspješno, čak u Medulinu je dao Dinamu gol. Tada je i garnitura Mamića dolazila da ga pogleda. Zvali su ga na neki kamp Dinama, ali je u tih 15 dana odlučio da želi trening košarke. Tu se veže i jedna anegdota – dan prije treninga, igrali smo basketa.

Uvijek nakon treninga bilo je hoćemo li 3 na 3 i kada nam je falio igrač Džanan je tražio mogu li ja da odigram partiju. Kada je imao prvi kontakt s loptom vidjelo se da ima ozbiljan talenat. Odskakao je od vršnjaka iz razreda, ali ono što je bilo vidljivo: od prvog dana je želio biti najbolji i to ga izdvaja od ostalih”, rekao je Džananov brat Dženis.

Kako je Džanan stigao do Koša, a nakon toga i do Cedevite?

“KK XXL je imala prijateljsku suradnju sa KK Koš. Moj kum i tadašnji trener KK Koš, naš Sejo Bukva ga je pozvao. Došli su da igraju u Bihaću, Džanan se istakao i uslijedio je odlazak u Dubrovnik na kamp. Tamo ga je vidio i trener Repeša, a ostalo je historija…”, ističe Rusmir Musa.

Kada se proslavio, počeo je Džanan i ulagati u privredu BiH.

“To je neki normalan slijed događaja. Džanan je krenuo iz BiH i njemu je na srcu Bosna i Hercegovina. On je mentalitetom rođeni Krajišnik, Bosanac i Hercegovac. To ga je i dovelo ovdje. To je jedna tvrda krajiška glava, koja voli Sarajevo. Cijeni ljude, ali nikome oko sebe ne daje pardona. Posljedica svega ovoga gdje je danas Džanan jeste da smo sjeli i dogovorili da ulaže u privredu BiH. Tu se radi za sada srednjoj kompaniji koja se bavi proizvodnjom specijaliziranih kamp kućica.

Za sada ide dobro, nadamo se da će ići i bolje. U planu mu je i da nastavi ulaganje i u druge sektore i nadamo se da će mu i taj poslovni smjer ići u pravom pravcu. Karijera sportiste ne kraju do 60. godina i potrebno je naći da čovjek vrijeme iskoristi kako treba i da sebi iskoristi pristojne uvjete za život”, rekao je Džananov otac.

Ostatak razgovora pročitajte na N1.

(Reprezentacija.ba)