Baždarević učestvovao na seminaru europskih selektora

Mehmed Baždarević početak sedmice proveo je na poziv UEFA-e u Parizu na sastanku svih europskih selektora.

Tema sastanka i pratećeg seminara bila je tehinčka analiza Euro 2016. Prisutni su bili selektori 55 europskih reprezentacija, te istaknuti europski treneri.

Šef tehničke skupine koja je analizirala Euro 2016 bio je legendarni menadžer Manchester Uniteda Sir Alex Ferguson.

– Impresionirali su me Vels i Island. Ovi timovi ostali su poseban utisak na Euru 2016. – poručio je Ferguson čija se skupina složila kako je najveći ikad broj učesnika Euro 2016 donio nove taktičke pristupe.

2402992_w1

– Ofanzivni fudbal gradi se na sigurnoj defanzivnoj organizaciji. – smatra njemački trener Thomas Schaaf, a prate ga i brojke, jer su na Euro 2016 ekipe prvenstveno razmišljale o čuvanju svog gola, pa je prosjek postignutih golova po meču iznosio 2,12, za razliku od Eura 2012 i 2,45 golova po susretu.

2402990_w1

Posebnu ulogu na ovom radnom druženju selektora imao je šampion Europe, selektor Portugala, Fernando Santos.

– Poenta je bila naći uspješan balans između iskusnih i mladih igrača. Također, samo smo razgovarali “o nama”, o timu, a ne o pojedincima. Igrači su to prihvatili i imali smo odličan timski duh, a bez njega nemate šanse za uspjeh. – poručio je Santos.

2402994_w1

Na kraju seminara Sir Alex Ferguson dodijelio je posebnu nagradu španjolskom treneru Vincente del Bosqueu koji je nakon veličanstvene karijere odlučio kako će se povući iz trenerskog posla.

– Uspjeh promijeni neke ljude, ali se Vicente nikada nije promijenio. Španiji je odnio stil i njegova španska reprezentacija ostaće uvijek upamćena po načinu na koji je igrala. – poručio je legendarni Sir Alex Ferguson.

(Reprezentacija.ba)