I dok seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine za pobjedu ne zna više od godinu dana, ništa bolja situacija nije ni u mladoj selekciji koje je okončala najsramotnije kvalifikacije u svojoj historiji.

Zmajići predvođeni Vinkom Marinovićem su jučer poraženi od Kipra na Grbavici (3:1), što je bio čak sedmi poraz u osam odigranih utakmica koji je naš tim smjestio na samo začelje u grupi. Prije toga redom su nas dvaput pobijedile selekcije Slovenije, Austrije i Francuske.

Nakon utakmice posebnu pažnju je privukla objava smijenjenog selektora Igora Jankovića koji je podsjetio da je upravo pod njegovim vodstvom ostvarena pobjeda u gostima nad Kiprom. Natpisi kako je dočekao svojih pet minuta nisu mu baš najbolje sjeli.

– S tom objavom nisam želio nikoga uvrijediti, niti je bilo šta na račun aktuelog selektora, dobro svi oni znaju kakav sam i da ne želim nikome zlo. To je bila spontana reakcija i sjeta na period kada smo dobro izgledali. Kipar je specifičan protivnik koji kroz kvalifikacije teško gubi utakmice, a mi smo ih, eto, tad pobijedili i odnijelu pobjedu na teškom terenu – kaže Janković na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Janković je razriješen dužnosti ljetos nakon što je reprezentaciju vodio u 11 utakmica. Otkaz mu nije toliko teško pao, štaviše očekivao ga je znajući da je rezultat jedino ono što se na koncu gleda.

– Ja sam u reprezentaciju došao u turbulentnom periodu. Ipak, za kratko vrijeme smo napravili dobar filter igrača, uslijedile su dobre igre i pobjede u prijateljskim utakmicama, ali potom i problemi. Zbog povreda u kvalifikacijama nismo mogli računati na ključne igrače, dok se nekoliko njih odlučilo i za druge selekcije. Mi smo mala država, nismo mi Portugal ili Francuska, osjeti se mnogo kada ti nedostaje jedan kamoli više. Danas kad pogledam sve te utakmice svejedno smo u najmanju ruku bilo ravnopravni protivnici. U nekima statistički čak i bolji, ali zbog individualnih grešaka gubili smo i zbog toga mi je žao. Malo je nedostajalo.

Foto: FS BiH

Ipak, ponosan je na mnoge stvari. Prema poslu se ovaj mladi stručnjak iz Gradiške odnosio otvoreno i sve s jednim ciljem – za bolje sutra bh. fudbala.

– Sada kada osluškujem sa strane i kada se sve to završilo, osjetio sam da sam imao ogromnu podršku medija i navijača. Ne bih da zvuči da stavljam sebe u prvi plan, ali dovoljno govori to što su mi se Fanaticosi putem svoje stranice javno zahvalili na svemu. Znaju koliko sam iskreno i pošteno radio svoj posao. Sad da li me iznenadila smjena… Budući da rezultati nisu bili najbolji, ovaj posao je takav da na kraju cijenu prvi plaća trener, pomirio sam se s tim.

Kako bi mlađe selekcije bile kvalitetnije neophodno je da treneri u Bosni i Hercegovini više vjeruju domaćim igračima, dodaje.

– Vidim ovdje dosta kvaliteta i zato je tužno što se često zapostavljaju igrači iz naše lige. Ima prostora. To U21 pravilo koliko je dobro, toliko je i loše za trenere, ali je za reprezentativne selekcije ključno. Bez toga teško da bi ko od domaćih trenera davao šansu mladima znajući da čim uveže dva ili tri loša rezultata slijedi smjena. Podsjetit ću na slučaj Petra Sučića. On je eksplodirao sada u dresu Hrvatske, sve izgleda bajno, a kod mene je poziv dobio dok još nije bio standardan igrač Zrinjskog. Čak su me i napadali zbog toga. Sinoć nakon što je zabio gol za Hrvatsku smo se čuli porukama. Izabrao je drugu državu, ali ja to gledam sportski…

Danas se Janković okreće drugim izazovima. Otkako je na “berzi rada” već je imao kontakte s nekoliko klubova.

– Da, već nekoliko mjeseci sam slobodan, ali vjerujem da će se ubrzo otvoriti nešto. Mogli ste čitati u medijima da sam u proteklom periodu imao kontakte s nekoliko klubova iz naše lige koje na kraju nisam preuzeo iz, da tako kažem, xy razloga. Taj sportski aspekat se nije dovoljno gledao, za kraj je rekao Janković. 

(Reprezentacija.ba)