Reprezentacija Bosne i Hercegovine u subotu u okviru prvog kola Lige Nacija gostuje Nizozemskoj koju s klupe predvodi Ronald Koeman (61).

Ronald Koeman je selektor Nizozemske od januara 2023. godine, a prije ovog angažmana radio je u Barceloni.

Upravo je u Barceloni trenirao Miralema Pjanića, ali popularni Princ ne pamti po lijepome nekada sjajnog nizozemskog igrača.

Koeman nije računao na Pjanića, otvoreno je to kazao, pa je uslijedila posudba u Besiktas. Pjanić je u nekoliko navrata pisao i govorio o Koemanu.

Prisjetimo se nekih riječi.

Kada je Koeman dobio otkaz u Barceloni Pjanić je na story objavio “Treba znati kad pustiti go*na da ode”, napisao je tada Miralem, ali ubrzo i izbrisao spomenutu poruku.

“Bešiktaš me silno želio posljednjih dana prelaznog roka, a ja nisam mogao ostati u Barci sa Koemanom jer ne bih igrao mnogo. Koeman se ponašao nepravedno prema meni. Čak ni Messi nije razumio zašto mi ne pruža šansu za igru. Leo me prošle godine nekoliko puta upitao zašto ne igram, da li se nešto desilo”, kazao je Pjanić za Tuttosport 2021. godine.

“Od Koemana sam očekivao da mi govori stvari u lice, a to nije bio slučaj. Nikada mi nije govorio šta da radim, iako sam ga to često pitao. Bio je to veoma čudan način komunikacije. Prvi put sam to doživio. Nikada nisam imao probleme u nekom timu iili sa nekim trenerom. Mislim da sam bio u dobrim odnosima sa svim prijašnjim trenerima. Iskreno ne znam šta se dogodilo. Ne shvatam šta se događa sa Koemanom. Nisam želio sukob i nisam znao kako to riješiti”, rekao je Pjanić 2021. godine u razgovoru za Marcu.

Ronald Koeman je vodio Barcelonu od augusta 2020. do oktobra 2021. godine. Ranije je u karijeri bio trener Vitessea, Ajaxa, Benfice, PSV-a, Valencije, AZ Alkmaara, Feyenoorda, Southamptona i Evertona gdje je vodio Muhameda Bešića.

Podsjetimo, meč Nizozemska – BiH igra se u subotu od 21:00 sati u Eindhovenu.

(Reprezentacija.ba)