Senad Kreso, trener u penziji, komentariše aktuelnosti u fudbalu. Najboljih šest klubova Premijer lige BiH promijenilo je svoje trenere, a posebno je zanimljivo vidjeti kako će se to odraziti na one koji imaju najmanje vremena za novu sezonu – klubove koji igraju europska takmičenja.

“Šta se može očekivati od naših klubova koji će igrati u Evropi? Šta donose promjene u klubovima? Novi treneri i novi igrači su uobičajena praksa.

Borac, Zrinjski, Velež i Sarajevo ubrzo će imati nastupe u evropskim takmičenjima. Naravno, pripreme su počele ali nijedan od ova četiri kluba ne starta sa istim trenerom sa kojim je završio sezonu.

Sva četiri kluba imaju nove šefove struke na klupi.

Marinović je napustio klupu Borca 21 dan po završetku prvenstva, a razlog je kako iz kluba kažu ” Trener ima želju za novim izazovima”!? Špekuliše se da su razlozi razilaženje sa klubom kada su pripreme i transferi u pitanju, a to da još nema novi klub daje dodatnu sumnju.

Iz Zrinjskog, koji se poslije 24 dana po završetku prvenstva rastao sa trenerom Petrovićem naveden je razlog “Obzirom na renome Petrovića i mogućnost odlaska u neki inozemni klub i prije naših evropskih utakmica, morali smo se okrenuti rješenju koje smatramo jednako dobrim, a koje nam istovremeno jamči kontinuitet u radu”. Petrović je ipak za Oslobođenje poručio: “Nemam razlog odlaska”!?

I kod Veleža je došlo do promjene šefa struke i to 24 dana po završetku prvenstva. Razlog – iskusni Klafurić je od svoje zadnje utakmice u ovome prvenstvu 24.5. pa do pred sami početak priprema za novu sezonu 17. 6. odjednom postao „emotivno prazan“ kada je Velež u pitanju!?

Sve tri navedene promjene su bile neočekivane i “šokantne” za sportsku javnost osim one u FK Sarajevo.

Sarajevo se razišlo sa Slovencem Rožmanom i njegovim sportskim direktorom Ibričićem očekivano i sa nestrpljenjem sarajevske fudbalske javnosti.

Zašto je ove promjene mogu biti bitne tj. šta donose za ove klubove pa i za bh. fudbal? Svi ovi treneri radili su u klubovima sa stabilnom situacijom bar kada je u pitanju bh. sportska realnost!? Svi su imali dosta dobar igrački kadar i uslove za rad. Svojim znanjem i radom uz podršku kluba ostvarili su neke od ciljeva zacrtanih od samih klubova

Što se tiče igrača, kao po običaju sada u periodu po završetku prvenstva nastaju velike promjene u „rosterima“. Odalaze igrači, dolaze novi i tako svaki klub ima novu situaciju u timu. Plus tu je i novi trener.

Da se sve to posloži, koliko toliko uigra, da se prihvate nove ideje od novog trenera –  za sve to treba vremena, a ubrzo dolaze evropske utakmice.

Sportska javnost se nada dobrim rezultatima, a novi trener i novi igrači su pod pritiskom!

Naravno, svi žele “iskorak u Evropi”.

(Reprezentacija.ba)