Mevludin Dino Julardžija, u sjeni velikih fudbalskih priča iz Saudijske Arabije, radi vrhunski posao. Nakon godina provedenih u Dinamu došao je u ne toliko bogati i razvikani Al-Fateh, a u klubu koji s klupe vodi Slaven Bilić, danas ne samo da je “alfa i omega” u radu s mladima već i sportski direktor koji kontinuirano ruši granice. I za kojeg vlada veliko interesovanje.

Više nije tajna da Julardžiju želi, ni manje ni više, nego Al-Qadsiah koji je po mišljenju onih koji poznaju situaciju u saudijskom fudbalu daleko najbogatiji klub. Čije vrijeme tek dolazi. Ulaskom u viši rang vlasnici su odlučili odriješiti kesu, dva puta su slali ponudu velikom Joseu Mourinhu, a za jednog od sportskih direktora žele upravo trenera rodom iz Jajca.

– Predstavio sam se u dobrom svjetlu u Saudijskoj Arabiji. U svakom poslu treba iamti sreće, pa i u ovom, ali ona prati hrabre. Otišao sam tamo ne poznavajući ni kulturu ni njihov fudbalski svijet. Bio je to veliki izazov. Odličan i povijesni rezultat s manje poznatim klubom nije prošao nezapaženo, došao je nedugo potom poziv bogatijeg i organiziranijeg Al-Fateha, a sada, evo, i Al-Qadsiaha, priča Julardžija na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

ČIM KAŽETE DA STE BILI U DINAMU, LAKŠE JE…

Od svih klubova koji su u proteklom periodu napravili pravi “boom” i doveli svjetske zvijezde, ime Al-Qadsiaha ne odzvanja, barem ne još uvijek. Ulaskom u viši rang ulaganja tek kreću. Iza kluba stoji Aramco, najbogatija naftna kompanija na svijetu.

– Po finansijskoj moći su daleko ispred svih. Sada kada je klub ušao u viši rang, vlasnici će učiniti sve da uđe i u sami vrh saudijskog fudbala, a to će postići upravo ulaganjima u prvi tim, akademiju, infrastrukturu… Ne krijem da smo razgovarali i da ima želje s njihove strane. Ali, znate kako je to u ovom poslu, sve se začas može promijeniti. Svakako da mi imponuje što me zove klub koji je također zvao i Mourinha. Što se tiče mog posla, bio bih svojevrsni koordinator između prve momčadi, sportskog direktora i Škole, jer to je klub, koji želi napredovati na svim nivoima. Pogotovo u razvoju igrača. Tu su prepoznali moj rad i program razvoja fudbala, koji je i službeno pobijedio na takmičenju Ministarstva sporta između čak 164 kluba u državi.

A dobiti posao u Saudijskoj Arabiji nije baš jednostavno, dodaje Julardžija kojem je mnogo pomoglo iskustvo koje je prethodno sakupljao u Dinamovoj omladinskoj školi i hrvatskoj reprezentaciji.

– Ovdje novac nije problem. Sada kada je trend dovoditi najzvučnija imena, pogotovo je teško doći, prvo što se gleda je – CV. Ja sam radeći u Hrvatskoj sakupio veliko iskustvo. Kada pogledaju u moju biografiju i vide da sam radio u reprezentaciji i klubu koji je iznjedrio imena poput Modrića, Eduarda, Ćorluke, Gvardiola…, normalno je da to ima težinu i da je odmah manje upitnika iznad glave, ljudi se kače za to jer žele da to iskustvo koje ste stekli prenesete i u njihov klub. I na to sve potrebna je harizma i da imate svoje ja. Saudijci su po prirodi jako specifičan narod, oni nigdje ne žure, žive laganim tempom. Ovdje mogu proći samo uporni i vrijedni, naravno sa znanjem i iskustvom.

CVIKI SVAKA ČAST

Uz bogati Al-Qadsiah, zahvaljujući Rusmiru Cviki od naredne sezone u eliti će se takmičiti i Al-Orobah. Naš trener je napravio fantastičan rezultat sa klubom oskudnog budžeta.

– Da, svakako da je to veliki uspjeh. Igrački kadar koji je Cviko imao na raspolaganju nije ni u pola dobar kao što je od Al-Qadsiaha, igrao sam protiv njih, znam o čemu govorim. Baš zato kažem da je ostavio fantastičan dojam kao trener, a moram priznati da mi je legao i čovjek. Diskutovali smo u svemu i svačemu. Pravi je Sarajlija. Pročitao sam baš i da je u Bosni i Hercegovini proglašen trenerom godine, što je također velika stvar. Nema sumnje da će ovaj Cvikin rezultat otvoriti vrata i drugim trenerima iz Bosne i Hercegovine koji ne dobijaju toliko često priliku na ovom nivou.

Zanimljivo je da u Julardžijinom Al-Fatehu radi i Mirko Hrgović, bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine koji je odnedavno i u stručnom štabu Sergeja Barbareza.

– Hrgović ovdje radi dobar posao sa Bilićem. On nije tek tako u reprezentaciji. Ima znanje, iskustvo i veliki entuzijazam. Čim je postalo definitivno da ide raditi i za reprezentaciju, naravno da sam mu poželio sreću i nadam se samo da će to donijeti jednu svježinu i mir nakon svih turbulencija koje su bile prisutne u proteklom periodu.

Za kraj se Julardžija dotakao i Evropskog prvenstva.

– Općenito mi je to takmičenje najzanimljivije i možda najteže. Uvijek se pojavi neko ko, hajmo reći, iz rezervnog plana dođe na turnir i dogura daleko. Ne možete predvidjeti šta će biti. Od starta sam favorizirao Špance, kao i Nijemce, ali ne bih se čudio i da iskoče Austrijanci i pomrse račune mnogima. I da, naravno, nadam se da će Hrvatska tu treću utakmicu na jednom maksimumu odraditi i da ćemo pobijediti i otići u taj drugi krug. Sve što bude turnir dalje odmicao, Hrvatska će rasti i biti bolja. Nezahvalno je prognozirati, ali nadam se da će dogurati daleko, poručio je Julardžija na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)