Sofascore na osnovu svog algoritma ocijenio je igrače utakmice Italije i BiH koju su aktuelni šampioni Europe dobili rezultatom 1:0.

U našoj selekciji najveću ocjenu dobio je stoper Nikola Katić.

Katić je prema Sofascore ocijenjen sa 7.4.

Pet najboljih u BiH prema Sofascore:

7.4 – Nikola Katić

7.1 – Anel Ahmedhodžić

6.9 – Kenan Pirić, Nihad Mujakić

6.8 – Haris Hajradinović

Sastavi utakmice.

Riječ je o statističkim ocjenama koje se zasnivaju na podacima koje su igrači ostvarili na terenu, bez dodatnog osobnog dojma.

Sofascore je postala referentna. Mi kao tim radimo da Sofascore postaje “Benhcmark” u svijetu za ocjenjivanje igrača. Ono što je Transfermarkt za vrijednosti igrača, to mi želimo postati za ocjene igrača. Puno se govori o našim ocjenama. Želim napomenuti da su to STATISTIČKE ocjene. Dakle, one se zasnivaju na podacima koje su igrači ostvarili na terenu, bez nekog dodatnog osobnog dojma. Ocjene igrača čini 130 različitih manjih i većih statistika. Na kraju dobijemo broj koji je tri minimalno i 10 maksimalno. Sve se to događa u toku utakmice.

One nastaju tako što se stotine podataka u našem posebnom algoritmu objedini u jednu ocjenu. Do sada smo ocijenili preko 1.5 igrača u preko 50.000 mečeva. Posebno smo ponosi na naše podatke kao što su „Attack momentum“, „Attribute Overview“, „Sofascore heatmap, shotmap“ i druge. 

Naravno, igrači nekada misle da su zaslužili bolju ocjenu. Čak nam se nezadovoljno javljala Neymarova sestra Rafaella. Možda upravo zbog toga što smo preko Sofascore primjetili da je Neymar često povrijeđen upravo kada je njegovoj sestri rođendan.” rekao je za Reprezentacija.ba David Mrkonjić, direktor za partnerstva u Sofascore.

(Reprezentacija.ba)