Selektor BiH Sergej Barbarez (52) najavio je sutrašnji prijateljski meč između Italije i BiH koji se igra od 20,45 sati u Empoliju.

Imali smo par dana da razmislimo o svemu nakon Engleske, a što je najvažnije imali smo svoj mir ovdje. Izgubili smo dva igrača zbog povreda, ali imamo dovoljan broj ratnika u timu. Suvišno je trošiti riječi o kvalitetima italijanske reprezentacije. Jedna atraktivna ekipa koja će sigurno pokušati u posljednjoj provjeri pred Europsko prvenstvo da odigra najbolje što može, a mi ćemo se potruditi da budemo dostojan protivnik“, rekao je selektor i nastavio:

“Mi želimo da imamo ovakve protivnike, da imamo iskustva protiv velikih reprezentacija. Sada je to kraj prvenstava i mnogo igrača nedostaje u ovom junskom terminu koji je nezahvalan. Mi se radujemo ovim utakmicama. Donijet će nam mnogo toga i to ćemo vidjeti kasnije.”

Da li ćemo protiv Italije igrati defanzivno kao protiv Engleske?

“Nama treba realnosti što se tiče našeg fudbala. Neće mi biti dosadno to stalno ponavljati. Igrali smo protiv Engleske i Italije. Nije to lako izdržati. Mi smo novi, novi su igrači, mnogo povrijeđenih, dosta promjena, termin i sve to igra svoju ulogu. U našim očima svakako je razlog poraza bio nedostatak snage jer nismo u trenažnom procesu.

Da smo bili kompletni, možda bi imali pet do sedam posto više posjeda lopte. Naša koncentracija se svodi na stabilnosti i na nekom novom duhu. U prvoj utakmici se ne mogu očekivati čuda, pa ni za jednu godinu.”

Protiv jakih selekcija uvijek igramo dobro?

“Mi smo ovdje tek 12 dana sa ovim momcima. Mi vjerujemo u njih i zato jesu ovdje. Nama nedostaje 13 ili 14 igrača, a sa tim bi imale problema i mnogo jače reprezentacije. Ko zna kako bi bilo u Engleskoj da nije bilo penala. I taj faul prije našeg prekršaja, i dva dodira i VAR vam zovu u prijateljskoj utakmici.

Nekih 60 minuta to nije ni bilo loše. Ipak, sa padom snage pada i koncentracija i zato se dešavaju te greške. Ovaj termin nosi svoje glavobolje, ali mi ga rado koristimo i ovo iskustvo će nam mnogo značiti.”

O debitantima?

“Cilj je stvoriti reprezentaciju koja će igrati 10 godina zajedno. Danas imamo 17 ili 18 igrača tu. Bilo je tu dosta stvari koje nam nisu išle u prilog. Neće tu biit puno mijenjanja ili prolaznih stranica. Skoncentrisat ćemo se na 25, 28 momaka i nama je cilj da oni igraju pet, šest ili 10 godina zajedno.”

O promjenama u sastavu pred Italiju?

“Hajde da ostavimo nešto za sutra da saznate na terenu. Nećemo puno mijenjati jer nismo pobornici promjena. Bit će nekih rokada, ali sistem igre i način ćemo pokušati zadržati jer vjerujemo da idemo u pravom pravcu.”

(Reprezentacija.ba)