Italija i BiH u nedjelju od 20,45 sati u Empoliju igraju prijateljski meč.

Napadač našeg tima Ermedin Demirović (26) je najavio utakmicu protiv aktuelnih europskih šampiona.

“Očekuje nas teška utakmica. Oni su favoriti i svi znamo ko je Italija. Možda i jedna od najjačih selekcija na svijetu. Naravno, mi nismo tu da pružamo ruku već da damo svoj maksimum kao što smo probali Engleske. Možda i dođemo do boljeg rezultata uz neke promjene. Ipak, ovo su pripreme za nešto drugo. Dobro smo se ovdje pripremili i očekujemo dobru utakmicu.”

Protiv Engleske nam je nedostajalo snage. Da li smo uspjeli podići formu za ovaj meč?

“Svi smo imali napornu sezonu u klubovima. Ovaj termin nije najlakši za neke igrače, a pojedini su imali i odmor. Nedostajalo je koncentracije. Ipak, svi su probali dati svoj maksimum. Igrali smo protiv Engleske, a znamo da tada i jedna situacija odluči utakmicu. Protiv Italije ćemo dati maksimum i vidjet ćemo šta će se desiti.”

Koliko nam ove utakmice pomažu?

“Pomažu dosta. Što je protivnik jači, tako moramo i mi bolje da se pripremamo za utakmicu. Lakše je igrati protiv takvih ekipa. Svi znamo da svako svakoga može pobijediti. Mi samo možemo uživati u ovim susretima protiv Engleske i Italije. Ove utakmice će nam pomoći u narednim susretima u Ligi Nacija”

Iza tebe je fantastična sezona te nova uloga u reprezentaciji. Kako se osjećaš, kako si se snašao?

“Nisam imao riječi za ovo. Danima sam ležao u krevetu i nisam mogao vjerovati da me selektor izabrao za kapitena za ove utakmice. To je nešto što nisam očekivao kao malo dijete. Prvo ću dati svoj maksimum da budem za svakog igrača, kako na terenu tako i van terena. Tako sam radio i u klubu. Vidjet ćemo na kraju kako će sve biti.”

Može li nova reprezentacija BiH imati pristup u svakoj utakmici kao protiv jačih selekcija?

“Može sto posto. Svi znamo da to treba bolje. Od prvog dana se primijetila ta promjena koju nikada nismo imali. Pozitivna energija od svakoga ko je tu. Od igrača pa do stručnog štaba. Svako prati isti cilj i svi to smo primjetili od prvog dana.

Ja sam dugo tu. Igrao sam za U21, ali nikada nisam imao taj osjećaj da svako stvarno voli državu kao što je trenutno. Dobro ćemo se pripremiti za svaki meč. Mislim da kod novog stručnog štaba nema stajanja. Mislim da smo na dobrom putu i znamo koji nam je cilj.”

Demirović je na kraju kratko i prokomentarisao medijske natpise o eventualnom transferu u Benficu.

“Ne znam ništa. Fokusiran sam na reprezentaciju, a onda idem na odmor. O svemu ću odlučiti malo kasnije.”

(Reprezentacija.ba)