Reprezentacija Bosne i Hercegovine jučer je poražena od Engleske sa 3:0 u debiju novog selektora Sergeja Barbareza (52), ali i u debiju nekoliko novih igrača koji će predstavljati budućnost Zmajeva.

Šest fudbalera je ubilježilo debi, to su Nikola Katić, Stjepan Radeljić, Armin Gigović, Denis Huseinbašić, Dženis Burnić i Tarik Muharemović. Iako nisu debitanti, na listu “novih” igrača treba dodati i Nikolu Vasilja i Darija Šarića koji su tek sada dobili pravu šansu.

Ako se gleda puls javnosti, palac je okrenut prema gore kada su u pitanju nova lica. Krenimo redom da ih još jednom predstavimo.

Armin Gigović (22) – Midtjylland

Gigović je igrao do 82. minute i pobrao dosta simpatija bh. javnosti za svoj nastup. O Arminu Gigoviću se mnogo pisalo u kontekstu koju će reprezentaciju odabrati. Igrao je za mlađe selekcije Švedske, te dva prijateljska meča za A reprezentaciju, ali je očigledno odlučio izabrati BiH.

Rođen je u Švedskoj, prošao je mlađe selekcije Helsingborga, a sa 18 godina prelazi u Rostov za dva miliona eura. Iz Rostova, baš kao i Hadžikadunić zbog ratnih dešavanja, igrao je na posudbama u Helsingborgu, Odenseu, a od januara 2023. godine je na posudbi u Midtjyllandu s kojim je osvojio titulu prvaka Danske.

Ove sezone je odigrao 35 utakmica, postigao je jedan gol i dodao tri asistencije. Ovaj veznjak ima ukupno 53 nastupa za Midtjylland, 50 za Helsingborg, 30 za Rostov i 10 za Odense.

Trenutno ima vrijednost od dva miliona eura, a napustio je Midtjylland i u teoriji se vraća u Rostov, ali će vjerovatno karijeru nastaviti u nekom drugom klubu zbog UEFA pravila o strancima u Rusiji.

Nikola Katić (27) – Zurich

Nikola Katić je sinoć odigrao cijeli susret na poziciji centralnog defanzivca. Katić je kao igrač Rangersa već igrao za reprezentaciju Hrvatske, ali se odlučio na promjenu sportskog državljanstva.

Rođen je u Ljubuškom, a karijeru je počeo u Stocu. Potom je igrao za Neretvanac, te Slaven Belupo iz kojeg za 2.28 miliona eura prelazi u slavni Rangers.

U Rangersu je igrao tri sezone, zatim jednu sezonu na posudbi u Hajduku, a od ljeta 2022. godine član je Zuricha.

Visoki centralni defanzivac je igrao za mladu reprezentaciju Hrvatske, a ima i debi za A selekciju na prijateljskom susretu sa Meksikom 2017. godine.

Ove sezone je odigrao 35 utakmica za Zurich. U svojoj karijeri ima 69 utakmica za Slaven Belupo, 60 za Zurich, 59 za Rangers i 25 za Hajduk.

Trenutno vrijedi 1.50 miliona eura.

Stjepan Radeljić (26) – Rijeka

Radeljić je igrao do 71. minute na St. James Parku, a svoju fudbalsku karijeru počeo je u BiH. Rođen je u Novoj Bili, a još kao kadet Viteza prelazi u Zrinjski. Kao junior odlazi u Stuttgart iz kojeg je igrao na posudbi u Osijeku. Uslijedio je povratak u BiH, u ekipu Širokog Brijega gdje je igrao sjajno i prešao je u Sheriff sa kojim je igrao Ligu Šampiona i poznate utakmice sa Real Madridom.

Od ljeta prošle godine igrač je Rijeke sa kojom se borio za titulu prvaka Hrvatske, ali je na kraju završio drugi. Ove sezone odigrao je 36 utakmica za Rijeku.

Igrao je za juniorske reprezentacije BiH i Hrvatske, te je sakupio 12 nastupa za mladu reprezentaciju BiH. U dresu Sheriffa sakupio je 83 utakmice, 43 za drugi tim Stuttgarta, 33 za Rijeku i 20 nastupa za Široki Brijeg.

Vrijednost 2.01 cm visokog stopera na Transfermarktu je 600.000 eura.

Foto: FS BiH

Dženis Burnić (25) – Karlsruher

Dženis Burnić je debitovao ulaskom u 82. minuti. Nismo imali mnogo vremena da vidimo sve njegove kvalitete, ali ko je pratio 2. Bundesligu posljednje dvije sezone zna o kakvom se igraču radi.

Rođen je u Njemačkoj, igra na poziciji centralnog i zadnjeg veznog igrača. Prošao je školu Borussije Dortmund čiji je bio i seniorski igrač. Igrao je na posudbama u Stuttgartu i Dynamo Dresdenu, a 2020. godine prešao je u Heidenheim. Prošle sezone je sa Heidenheimom izborio plasman u Bundesligu, ali je na ljeto ipak prešao u Karlsruher i ostao u popularnoj Cvajti.

Ove sezone je odigrao 30 utakmica na kojima je postigao dva gola i dodao tri asistencije. Ubilježio je nastupe za sve omladinske selekcije Njemačke, počev od U15 do U21.

Za Heidenheim ima 62 nastupa, za Dynamo Dresden 25, u dresu trenutnog Karlsruhera 25, a za prvi tim Stuttgarta i Dortmunda ima ukupno deset nastupa.

Njegova vrijednost je 750.000 eura.

Denis Huseinbašić (22) – Koln

Ulaskom u 63. minuti Huseinbašić je debitovao za BiH. Iako je bio na spisku selektora Miloševića, tada nije debitovao protiv Ukrajine, ali sinoćnji meč sa Engleskom će pamtiti vjerovatno cijeli život.

Moderan veznjak je igrao standardno u Kolnu ove sezone, sakupio je 28 nastupa, a njegov tim je ispao u 2. Bundesligu i ostaje da se vidi da li će ostati u ekipi Kolna i naredne sezone.

Huseinbašić je rođen u Njemačkoj. Igrao je za mlađe selekcije Darmstadta, Frankfurta i Offenbacha. U Koln je stigao 2022. godine i oduševio u svojoj prvoj sezoni.

Zaradio je poziv mlade reprezentacije Njemačke sa kojom je igrao na Europskom prvenstvu za igrače do 21 godine. Ima pet nastupa i dva pogotka za Nijemce. Ipak, odlučio se promijeniti sportsko državljanstvo i staviti se na raspolaganje BiH.

Iako ima samo 22 godine, sakupio je već 50 nastupa u Bundesligi.

Njegova vrijednost na Transfermarktu je 4.00 miliona eura.

Tarik Muharemović (21) – Juventus Next Gen

Još jedan fudbaler o kojem se mnogo zna iako ima samo 21 godinu. Sinoć je ušao u igru u 82. minuti i debitovao za BiH.

Član je Juve Next Gen, drugog tima Juventusa.

Ove sezone je odigrao 42 utakmice za svoj tim u Serie C i play-offu za ulazak u Serie B. Povremeno je trenirao i sa prvim timom Juventusa i vjerovatno će obaviti ljetne pripreme za prvotimcima.

Rođen je u Ljubljani, a u omladinskim selekcijama igrao je za Klagenfurt i Wolfsberger. Za juniorsku reprezentaciju BiH ima šest nastupa, a za U21 selekciju BiH 11 nastupa i jedan gol.

Njegova vrijednost je 500.000 eura.

Nikola Vasilj (28) – St. Pauli

Odlaskom Šehića, Vasilj se istakao kao novi čuvar mreže Zmajeva, a iako je primio tri gola pokazao je da će biti jako dobro rješenje među stativama. Protiv Engleza je bio najbolje ocijenjeni igrač BiH.

Iza Nikole je sjajna sezona. Branio je na 34 utakmice za St. Pauli s kojim je osvojio 2. Bundesligu i naredne sezone će braniti u Bundesligi.

Ponikao je u Zrinjskom, a pored Mostaraca branio je za Igman, Branitelj, Nuremberg II i ukrajinsku Zoryu iz koje je 2021. stigao u St. Pauli.

Za BiH je sakupio devet nastupa, ali nekako je jučerašnji nastup najbitniji i svojevrsno predstavljanje bh. javnosti.

Vasiljeva vrijednost je 1.30 miliona eura.

Dario Šarić (27) – Antalyaspor/Palermo

I Dario Šarić je ranije debitovao za BiH, ali je ipak sinoć prvi put igrao ozbiljnu ulogu. Počeo je u sredini terena i igrao do 63. minute.

Šarić je proteklu sezonu proveo na posudbi u Antalyasporu za koji je odigrao 34 utakmice, a postigao je i tri gola.

Na ljeto se vraća u Palermo u koji je stigao iz Ascolija za 1.80 miliona eura. Još je igrao za Castelfranco i Carpi.

Šarić je rođen u Italiji, ali je porijeklom iz Sarajeva. Otkrio je da je navijač Željezničara i prilikom prvog poziva posjetio je Grbavicu koja za njega ima posebno značenje jer je njegov otac izgubio nogu u odbrani Grbavice u agresiji na BiH.

Šarićeva vrijednost na Transfermarktu je 1.80 miliona eura.

Ovo je osam igrača koje je reprezentacija BiH dobila jučerašnjom utakmicom. Selektor Sergej Barbarez i njegov stručni štab su hrabro dali šansu novajlijama koji su čini se opravdali povjerenje i dodatno proširili roster Zmajeva.

(Reprezentacija.ba)