Engleski fudbalski savez nije javno objavio lokaciju okupljanja njihove reprezentacije uoči utakmice sa Bosnom i Hercegovinom.

Šturo je objavljeno da će se reprezentacija okupiti “na sjeverozapadu” Engleske, na optimalnoj lokaciji u odnosu na Newcastle u kojem će igrati u ponedjeljak protiv BiH. Nema sumnje da će engleski mediji, ako već i nisu, otkriti tačnu lokaciju okupljanja, ali to nije ni bitno.

Ono što je zanimljivo je pogledati u kakvim se prilikama radi u reprezentaciji Engleske.

Engleski fudbaleri su pojedinačno u kamp reprezentacije doveženi u najskupljim limuzinama, većinom im asistenti nose kofere, a svakog je dočekala jedna od dvije uposlenice engleskog saveza sa ugodnim “birtanskim čavrljanjem”.

Sve se odvija u nekom starom engleskom dvorcu, ili bolje reći imanju, koje je očiglendo prenamijenjeno u hotel. Zvijezde engleske reprezentacije prvo su predali kopačke ekonomima, a onda otišli u svoje sobe i na dalje obaveze.

Naši bi novinari rekli “u ekipi vlada dobra atmosfera”, a tako i mora biti ako žele opravdati ulogu prvog favorita za osvajanje EURO 2024.

Trenutno kladionica Betole na pobjedu Engleske dajue kvotu 4.25. Prati ih Francuska, a zatim sa nešto manjim šansama treća je Njemačka. Sve kvote pogledajte ovdje.

Selektor Engleske Gareth Southgate govorio je za zvaničnu stranicu tamošnjeg saveza o duelu sa Zmajevima.

“Igrati za svoju reprezentaciju je veoma posebno, ali vođenje tima na tom putu je nešto u čemu smo uživali. Mi smo Engleska i predstavljamo sve. Igrao sam na sjeveroistiku i znam koliko ljudi strastveno vole fudbal.

Bit će to sjajna noć. Radujem se tome. U martu smo igrali protiv ekipe koje su rangirane u Top 5. Nismo to nužno željeli za ovaj kamp jer se ovdje zahtijeva dobivanje pravog fizičkog aspekta igre, kao i isprobavanje jedne ili dvije stvari te uigravanje kombinacija“, kazao je selektor Engleske.

Southgate je za duel sa BiH pozvao sljedeće igrače:

Golmani:

Dean Henderson (Crystal Palace), Jordan Pickford (Everton), Aaron Ramsdale (Arsenal), James Trafford (Burnley)

Odbrana:

Jarrad Branthwaite (Everton), Lewis Dunk (Brighton), Joe Gomez (Liverpool), Marc Guehi (Crystal Palace), Ezri Konsa (Aston Villa), Harry Maguire (Manchester United), Jarell Quansah (Liverpool), Luke Shaw (Manchester United), John Stones (Manchester City), Kieran Trippier (Newcastle), Kyle Walker (Manchester City).

Vezni red:

Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Conor Gallagher (Chelsea), Curtis Jones (Liverpool), Kobbie Mainoo (Manchester United), Declan Rice (Arsenal), Adam Wharton (Crystal Palace)

Napad:

Jude Bellingham (Real Madrid), Jarrod Bowen (West Ham), Eberechi Eze (Crystal Palace), Phil Foden (Manchester City), Jack Grealish (Manchester City), Anthony Gordon (Newcastle), Harry Kane (Bayern Munich), James Maddison (Tottenham), Cole Palmer (Chelsea), Bukayo Saka (Arsenal), Ivan Toney (Brentford), Ollie Watkins (Aston Villa)

Selekcija Engleske će na EURO 2024 igrati u grupi sa Danskom, Srbijom te Slovenijom.

Nakon BiH u Newcastleu imaju prijateljski susret sa Islandom na Wembleyu.

Cijeli raspored EURO 2024 pogledajte ispod.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16