Teško se sjetiti kada je ovoliki broj igrača otkazao nekom selektoru uoči jedne utakmice.

Bez obzira što se radi o terminu za prijateljske utakmice vjerovatno se ni sam Sergej Barbarez (52) nije nadao ovolikom broju igrača koji su povrijeđeni, ili su odustali od igranja za reprezentaciju BiH.

Prvobitno su se povrijedili Amar Dedić i Adrian Leon Barišić. Uslijedila je povreda Seada Kolašinca, pa Ivana Bašića, a trenutno je prema njemačkim portalima povrijeđen i Ermin Bičakčić. Ne zaboravimo da je još ranije povrijeđen Amir Hadžiahmetović.

Od reprezentacije su se u međuvremenu oprostili Miralem Pjanić, Ibrahim Šehić i Miroslav Stevanović.

Već je to devet igrača.

Svoje odazivanje reprezentaciji uskratili su i Eldar Ćivić i David Vuković. Dodajmo tome još Emira Karića iz Darmstadta koji je planiran, ali se njegovom pozivu ispriječila komplikovana procedura promjene sportskog državljanstva.

I to je preko 11 igrača bez kojih je Sergej Barbarez ostao pred utakmice protiv Engleske i Italije.

Bez da računamo Edina Džeku koji je “trznuo” selektora, pa se očigledno predomislio, kako će preskočiti naredne mečeve.

Izazovna situacija za selektora koji je “preko noći” doveden u reprezentaciju i koji je u manje od mjesec i pol dana morao sastaviti i stručni štab i podmladiti i osvježiti ekipu.

Ali navijači su strpljivi, jer je nakon teške krize reprezentacije BiH potpuno nerealno očekivati da se u ovoj godini napravi bilo kakav rezultatski iskorak.

Prijateljske utakmice protiv Engleske i Italije postaviće nadamo se svi okvir koji će tokom Lige Nacija dobiti nešto konkretnije linije i oblike, a sve kako bi reprezentacija BiH koliko toliko ponovo stala na noge.

Nema sumnje, Barbarez najavljuje predan pristup ko god da od igrača se nađe na terenu.

BiH se u srijedu okuplja u Sarajevu, odakle u nedjelju putuje za Newcastle. U ponedjeljak 3. juna igramo protiv Engleske, a šest dana poslije u nedjelju 9. juna protiv Italije u Empoliju.

Spisak Sergeja Barbareza za Englesku i Italiju:

Golmani:

Nikola Vasilj (St. Pauli), Kenan Pirić (AEK Larnaca), Osman Hadžikić (Velež)

Odbrana:

Jusuf Gazibegović (Sturm), Sead Kolašinac (Atalanta), Anel Ahmedhodžić (Sheffield United), Dennis Hadžikadunić (HSV), Ermin Bičakčić (Eintracht Branuschweig), Nikola Katić (Zurich), Stjepan Radeljić (Rijeka), Tarik Muharemović (Juventus Next Gen), Nail Omerović (Osijek), Nihad Mujakić (Ankaragucu)

Vezni red:

Rade Krunić (Fenerbahce), Benjamin Tahirović (Ajax), Denis Huseinbašić (Koln), Haris Hajradinović (Kasimpasa), Dženis Burnić (Karlsruher), Armin Gigović (Midtjylland), Dal Varešanović (Rizespor), Dario Šarić (Antalya), Madžid Šošić (Radomlje), Stjepan Lončar (Ferencvaros)

Napad:

Ermedin Demirović (Augsburg), Haris Tabaković (Hertha), Edin Džeko (Fenerbahce)

BiH prijateljske utakmice igra 3. juna protiv Engleske u Newcastleu, i protiv Italije 9. juna u Empoliju.

(Reprezentacija.ba)