Ukrajina je u proteklim kvalifikacijama za EURO 2024 ubilježila četiri pobjede – dvije protiv Sj. Makedonije i dvije protiv Malte.

Sa Maltom su se posebno namučili. Na “svom” terenu slavili su sa 1:0, a u gostima stizali rezultat i na kraju pobijedili 1:3.

Nije to prvi put da im je ovaj protivnik bio pravi trn u peti. Malta je 2017. godine pobijedila Ukrajinu sa 0:1 na prijateljskom susretu u Slovačkoj.

Selektor je bio Andriy Shevchenko, a Ukrajinci su se u isčekivanju duela sa Bosnom i Hercegovinom opet podsjetili te utakmice kao traumatične.

Mykola Morozyuk koji je nekada bio stoper Dynamo Kieva i ukrajinske reprezentacije govorio je ponovo o tom meču.

“Znao sam i tada da će to biti teška i sramotna utakmica za nas. Olako uđemo u takve utakmice, kao “idemo igrati i biće sve ok”. Kada igrate protiv Francuske, Španije, Italije – tu nema prilagođavanja, nosi te napetost utakmice, koncentracija je na najvećem nivou.”

“Bio je to sramotan nastup i velika mrlja u karijeri Andriya Shevchenka” smatra Morozyuk.

Ukrajina je u prethodnim kvalifikacijama kao najveći uspjeh napravila remije protiv Italije i Engleske kao domaćin, istina na neutralnom terenu.

Upravo zbog toga njihovi mediji, ali i sam selektor je oprezan pred gostovanje BiH na kako kažu “dalekom i neugodnom Balkanu”.

“Poznati su mi igrači Bosne i Hercegovine, imaju dobru selekciju iako nisu igrali dobro tokom kvalifikacija.” poručio je nakon žrijeba Serhiy Rebrov.

BiH dočekuje Ukrajinu 21. marta u Zenici u polufinalu baraža za EURO 2024. Pobjednika u finalu baraža čeka Island ili Izrael.

Na EURO 2024 u grupi nas čekaju Belgija, Rumunija i Slovačka. Utakmice bi igrali u Minhenu, Hamburgu i Stuttgartu. Prvenstvo će 14. juna otvoriti domaćin Njemačka i Škotska.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16