Posljednji put u Bihaću su imali priliku da gledaju jednu premijerligašku utakmicu još 24. maja 2008. godine. Dakle, prije više od 15 godina Bišćani su ispratili svoj voljeni klub u 1. ligu Federaciji u kojoj od tada Jedinstvo “tavori”, gotovo bez cilja i ambicija, međutim ovih dana navijački duh i euforija tresu grad na Uni.

U Bihać ne samo da stiže premijerligaš već i aktuelni prvak naše zemlje. Voljom kuglica Jedinstvo će se u četvrtfinalu Kupa Bosne i Hercegovine sastati upravo sa Zrinjskim, a iako će biti skoro bez ikakvih izgleda za prolaz dalje, svi u ovom gradu očekuju pravi spektakl i ispunjene tribine. Na ulicama se već prodaju karte po cijeni od 10 KM, navijački rekviziti… Također svoju “premijeru” će imati i novi LED semafor koji je uoči utakmice postavljen na stadion Pod borićima.

Zaustaviti Bilbiju i druge zvijezde Zrinjskog neće biti nimalo lako, svjestan toga je i 20-godišnji fudbaler Jedinstva Dino Mizić, koji je ove sezone pokazao da nije “na lijepe oči” bio u zagrebačkom Dinamu i dobijao pozive omladinskih selekcija Hrvatske i Bosne i Hercegovine sakupivši za obje skoro deset nastupa. Izvrsno čita igru i što ističe struka –  primjetno je da svakim danom sve više napreduje.

– Kada smo izbacili GOŠK, naravno da smo priželjkivali da dobijemo što jačeg protivnika i na kraju – prvak. Ma, svi se veselimo toj utakmici. O njima ne treba trošiti riječi, skoro su igrali i Konferencijsku ligu i više nego dostojno prezentirali svoj klub, grad, državu…, tako da će ta utakmica biti užitak za nas sve. Ima li straha? Više je to ona pozitivna trema. To je i čar sporta. Svako će imati priliku da se pokaže – kaže Mizić za Reprezentacija.ba portal.

Duel protiv Zrinjskog za njega će biti prilika i da sretne starog prijatelja. Svojedobno je u Dinamu imao priliku igrati sa današnjim prvotimcima Martinom Baturinom, Petrom Sučićem, ali i sa Filipom Brekalom koji je ove zime Zagreb zamijenio sa Mostarom. Radi se o bratu hrvatskog reprezentativca Josipa Brekala.

– Čim smo vidjeli da se sastaju Jedinstvo i Zrinjski, odmah smo jedan drugom počeli da šaljemo poruke. Drago nam je, naravno, dodaje.

Iako je rođen u Zagrebu, mlađahni Mizić kaže kako se nije mnogo dvoumio kada mu se ukazala prilika da obuče dres bihaćkog kluba s čijom je tradicijom vrlo dobro upoznat.

– Došao sam ovdje sasvim slučajno. Trebao sam ostati u Hrvatskoj, sa jednim klubom sam se skoro dogovorio, ali na kraju se to izjalovilo. Kako je prvenstvo već bilo počelo, bilo mi je bitno da što prije nađem sredinu i, eto, pojavila se opcija za Jedinstvo koja se za mene ispostavila kao vrlo dobra. Trebalo mi je mjesec-dva da se prilagodim. Ne zbog načina igre već zbog terena koji su lošiji nego u Hrvatskoj, ali za mladog igrača ovo može biti odlična odskočna daska. A Jedinstvo kao klub, to manje-više znam sve, otac mi je rodom iz ovog grada i dosta sam čuo od njega i njegovih prijatelja. I moj mentor Marko Mlinarić mi je također rekao dobre stvari o Jedinstvu, poručio je Mizić.

Podsjetimo, u ovoj fazi Kupa igraju se dvije utakmice, pa će nakon prve utakmice u Bihaću biti i uzvrat u Mostaru.

(Reprezentacija.ba)