Selektor Savo Milošević uputio je naknadni poziv fudbaleru Casa Pia Nerminu Zolotiću (30). Zolotiću je ovo prvi poziv za A reprezentaciju BiH, a većina bh. javnosti će reći da je itekako zaslužio.

Nermin Zolotić je pored matičnog Željezničara za koji je dva puta igra još nosio dresove Genta, Istre i Roeselarea.

Sa Željom je dva puta bio prvak BiH, osvojio dva Kupa BiH, te je kao član Genta osvojio titulu prvaka Belgije.

Igrao je za mlađe selekcije BiH, a za U21 reprezentaciju BiH ima šest nastupa uz dva pogotka koje je postigao Mađarskoj i Sj. Makedoniji.

Zolotić je sa klupe ušao u čuvenoj utakmici Kvalifikacija za EURO protiv Njemačke. Našoj reprezentaciji je trebala pobjeda za baraž, a na kraju je meč na Koševu završen remijem 4:4.

Za BiH su tada igrali: Bukvić – Čolić, Sipović, Markić, Kvesić – Grahovac, Bešić, Stevanović, Višća – Bilbija, Đurić. Tri gola postigao je Milan Đurić, a jedan Grahovac. Sa klupe su ušli Zolotić, Zakarić i Mešanović. Selektor je bio Vlado Jagodić.

BiH je tada imala talentovanu generaciju, većina igrača je potom završila u inostranstvu, ali zanimljivo da je većina danas u Premijer ligi BiH. Krenimo redom.

Semir Bukvić brani za azerbejdžanski Araz. Benjamin Čolić je u Tuzla Cityu, a Josip Kvesić u Slogi Meridian.

Enes Sipović igra za Igman dok je drugi stoper Toni Markić u Siracusi, četvrtom rangu talijanskog fudbala.

Srđan Grahovac je od ljeta igrač Borca, Muhamed Bešić je u Ferencvarošu, Edin Višća u Trabzonu, a Miroslav Stevanović u Servetteu.

Nemanja Bilbija je dugogodišnji golgeter Zrinjskog, a Milan Đurić igra za Veronu. Pomenuti Zolotić je član Casa Pia, Goran Zakarić igra za grčkog drugoligaša Eolikos, a Jasmin Mešanović igra u Kišvardi.

Dakle, od 14 igrača koliko je igralo protiv Njemačke, njih pet je u Premijer ligi BiH. Stevanović, Bilbija i sada Zolotić su u A reprezentaciji BiH.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16