Ugledni Guardian kao i svake, i ove godine izabrao je 60 najvećih fudbalskih talenata svijeta. Na spisku imena za 2023. godinu je i jedno ime koje stiže porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Riječ je o Luki Topaloviću koji je rođen 2006. godine u Slovenj Gradcu. Prve fudbalske korake napravio je u Korotanu. Prošao je kamp Barcelonin kamp u Ptuju, te je 10 dana trenirao u čuvenoj La Masiji, a skauti Barce i danas prate Topalovića, barem tako pišu mediji u Sloveniji.

Sa 13 godina prelazi u Maribor gdje je u svojoj selekciji bio najbolji strijelac i najbolji igrač. Skauti Domžala su bili oduševljeni Lukom i sa 15 godina je Topalović potpisao profesinalni ugovor na pet godina.

Debitovao je za Domžale sa samo 16 godina, a zanimljivo da je zamijenio Senijada Ibričića u njegovoj oproštajnoj utakmici. Ibričić je odabrao Topalovića da ga zamijeni jer u njemu vidi svog nasljednika.

“Moj najbolji trenutak u dosadašnjoj karijeri je defintivno kada sam zamijenio legendu Senijada Ibričića  na njegovoj posljednoj utakmici i debitovao u seniorskom nogometu, to neću nikada zaboraviti”, kazao je Luka Topalović.

Luka Topalović ima samo 17 godina, a u ovoj sezoni je odigrao 13 utakmica za Domžale i postigao je dva gola. Igrao je za kadetsku i juniorski reprezentaciju Slovenije.

Roditelji Topalovića su iz Kotor Varoša, te ovaj veoma talentovani fudbaler ima bh. porijeklo i mogao bi igrati za naše reprezentacije.

Najveće zvijezde na ovogodišnjoj listi Guardiana su Realov talenat Endrick koji je kupljen iz Palmeirasa, PSG-ov Warren Zaire Emery, Ajaxov Jorrel Hato.

Cijelu listu pogledajte ovdje.