BiH će u petak od 20,45 sati u Zenici igrati protiv Lihtenštajna utakmicu petog kola grupe J kvalifikacija za EURO 2024.

Uoči utakmica održana je press konferencija Lihtenštajna, a prisutnim novinarima u Zenici obratili su se selektor Konrad Funfstuck te najbolji igrač Dennis Salanović.

Salanović, koji ima porijeklo iz Bosne i Hercegovine, kaže da mu je uvijek posebno kada ima priliku da dođe u našu državu.

“Svaki put je posebno kad imam priliku da dođem u zemlju iz koje su moji korijeni, odakle dolaze moji roditelji. Radi fudbala nemam toliko vremena i rijetko dolazim ovdje da obiđem porodicu i prijatelje. Svaki dolazak ovdje je prilika koju iskoristim i za to”, kazao je Salanović i na bosanskom jeziku dodao:

“Meni je bitno da ostvarimo dobar rezultat, ali još mi je bitnije da igramo dobro kao ekipa i da odigramo dobru utakmicu. Da potvrdimo ono što smo pokazali u posljednje dvije utakmice. Želimo da odigramo dobro protiv BiH i Slovačke. To nam je najbitnije, to je sve proces i moramo na tome raditi.”

Salanović je za Lihtenštajn odigrao 52 utakmice i zabio četiri gola.

Selektor Funfstuck ističe da njegove izabranike očekuju teške utakmice.

“Imamo dvije teške utakmice u okviru ovih kvalifkacija. Prvo igramo protiv BiH, a onda protiv Slovačke. BiH ima veliki kvalitet i mislim da će novi selektor njihove selekcije dati novi impuls. Nama je bitno da damo sve od sebe i da obavimo sve zadatke kako je planiramo”, rekao je selektor Lihtenštajna i nastavio:

“Imamo četiri poraza na startu. Ipak, dva zadnja meča protiv Luksemburga i Slovačke su bila veoma dobra. Mi imamo mnogo mladih igrača koji tek trebaju da sakupe važno iskustvo. Mi smo mala zemlja. Mislim da smo šest najmanja zemlja na svijetu i imamo mali broj stanovnika. Najbitnije je da pružimo priliku mladim igračima. Naravno, bitni su nam igrači poput Dennisa i drugih. Oni su tu da pomažu mladim igračima u razvoju.”

Za kraj se osvrnuo i na budućnost ove reprezentacije.

“Naša reprezentacija se nalazi u razvoju. Nije nam bitan samo rezultat, već da dođemo do neke strukture za budućnost. Mladi igrači treba da nauče moju viziju fudbala. Za to su potrebne utakmice i iskustvo. Želimo da stekenmo i određeno poštovanje i da dobro predstavimo svoju zemlju.”

Tabelu, raspored i statistiku kvalifikacija za EURO 2024 pogledajte na linku ispod.