Košarkaši BiH su večeras u Tuzli pobijedili Crnu Goru sa 74:66 u duelu 11. kola grupe K kvalifikacija za SP i ostali u igri za plasman na prvenstvo.

Selektor Adis Bećiragić je govorio na zvaničnoj press konferenciji nakon večerašnjeg trijumfa.

“Bila je ovo klasična utakmica između dvije selekcije koje se spremaju dva, tri dana. Nije tu bilo puno taktike. Bilo je očigledno da neki igrači ne igraju u svojim klubovima, a da neki igrači nisu trenirali prethodnih dana. Roberson već neko vrijeme nije igrao u Turskoj zbog zemljotresa. Neki igrači su možda na nižem nivou nego na onom koje očekujemo, ali kao tim, uz publiku odigrali smo veoma važnu utakmicu i ostali u trci za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Čestitke timu, mojim igračima i hvala svim igračima koji su došli da nas podrže”, kazao je selektor i osvrnuo se na to što je večeras rotirao osam igrača.

“Ja vjerujem da su dva visoka igrača Crne Gore mnogo nadmoćnija u odnosu na Ismeta Sejfića i na Topolovića. Rizikovali smo. Znam da nisu na ovom nivou da igraju protiv Crne Gore. Dali bi energiju, ali znam da to nije dovoljan kvalitet da igraju protiv igrača protiv kojih se ne mogu boriti Halilović i Kamenjaš.”

Bećiragić je otkrio i da je Miralem Halilović igrao utakmicu sa napuknutim rebrom.

“Mi smo krili da je kapiten Halilović imao napuknuto rebro i da je došao ovdje na svoje insistiranje. Rekao mi je ako treba da umre on će igrati. Nije trenirao 14 dana. On nije mogao dati svoj maksimum. Imamo Johna koji poslije zemljotresa nije trenirao. Ako je trenirao, to je lažno treniranje. Odlično je odigrao, ali mislim da bi odigrao bolje da je bio u igračkom kontinuitetu. Imamo Kamenjaša koji je zalijepljen za klupu i navija, čak i ne ulazi”, kazao je Bećiragić i dodao:

“Prvo poluvrijeme je trebalo da bude tri do pet razlike za nas, što bi nam možda dalo mogućnost da u drugom poluvremenu napravimo više. Rotacija je mala, ali to je tako. Svako ko prati košarku zna da je ovo sve što radimo na ogromno srce naših momaka i ove publike. Volio bih da smo pobijedili više, ali drago mi je da smo ostali živi.”

BiH je trenutno četvrta na tabeli u grupi G, a u zadnjem kolu u nedjelju gostuje Mađarskoj.

Našem timu za plasman na SP je potrebna pobjeda u Mađarskoj te poraz Crne Gore na svom terenu od Češke.

(Reprezentacija.ba)