Cijela Bosna i Hercegovina žali za nekadašnjim selektorom mlade reprezentacije BiH Ibrahimom Zukanovićem koji je u srijedu preminuo u 65. godini.

Osim što njegovi bližnji tvrde da je bio jako dobar čovjek, njegov nogometni rad ostavio je trag za sva vremena u zlatnoj nogometnoj povijesti Bosne i Hercegovine čiju je mladu reprezentaciju vodio Zukanović od 2002. do 2007. godine.

Naime, čak šest igrača iz njegove U21 selekcije bilo je na spisku reprezentacije BiH koja je učestvovala na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. To su Edin Džeko, Vedad Ibišević, Sejad Salihović, Senijad Ibričić, Avdija Vršajević i Asmir Avdukić. U kvalifikacijama za Brazil svoje mjesto imao je još jedan igrač sa Zukanovićevog spiska – Boris Pandža.

Upravo je Zukanović prvi selektor koji je pozvao u neke selekcije Bosne i Hercegovine Edina Džeku i Vedada Ibiševića koje su drugi selektori ignorisali.

Najveći uspjeh u mandatu Zukanovića, ali u najveći uspjeh naše U21 reprezentacije ikada, bio je plasman u baraž 2006. godine kada je U21 BiH bila na korak plasmana na Europsko prvenstvo gdje je sa Češkom predvođena raspucanim Salihovićem u gostima izgubila 2:1, a kući remizirala 1:1 iz nekog sumnjivog gola Češke na samom finišu utakmice. Sada možemo slobodno reći da su sudije uradile svoje u dvomeču protiv Češke, te sjajnu selekciju BiH odstranile sa velikog takmičenja. Ipak, zlatni momci kasnije su svojoj državi donijeli još veći uspjeh – plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

Zanimljivo da je šest igrača, koji su nastupali za U21 BiH u mandatu Zukanovića, putovalo na SP u Brazil 2014. godine sa Zmajevima.

Osim u rodnom Bugojnu, za Zukanovićem najviše žale u Zenici gdje je u Čeliku ostavio neizbrisiv trag, kao jedan od najvećih igrača ovog kluba svih vremena.

(Reprezentacija.ba)