Amar Dedić (20) napravio je sjajan potez povratkom u matični Red Bull Salzburg nakon posudbe u Wolfsbergeru u kojem je “pekao zanat”.

Nakon što je prva tri kola nije bio uopšte u sastavu, Dedić se, u prilično jakoj konkurenciji, već četiri utakmice nalazi u početnoj postavi Salzburga.

Danas je ponovo bio na desnom beku u gostujućoj pobjedi Salzburga protiv trećeplasiranog Lustenaua od 0:6.

Uklapa se to u ono što je trener Salzburga najavio poslije prijateljske utakmice Salzburga i Liverpoola u julu ove godine, a nakon pitanja Reprezentacija.ba o statusu Dedića, inače najboljeg mladog igrača BiH prošle sezone po našem izboru.

“Amar Dedić je veliki talenat i sada smatramo da je vrijeme da dođe na novi nivo u Salzburgu. Prošle sezone je bio dobar u Wolfsbergeru. Igrao je utakmice koje su mu bile potrebne za razvoj. Salzburg je ekipa na višem nivou od Wolfsbergera i očekujemo da napreduje u određenim segmentima. Znamo da ga u Bosni i Hercegovini gledaju kao velikog talenta, a i ovdje ima poštovanje.” rekao je tada Matthias Jaissle trener Salzburga.

Dedićev kvalitet prepoznao je i Ivajlo Petev kod kojeg je debitovao kao peti najmlađi debitant u historiji reprezentacije BiH, te koji ima samo riječi hvale o njemu kao igraču koji je koristan kako u ofanzivi tako i defanzivi.

U Ligi Nacija zbog manjka iskustva ipak nije bio ni na klupi, no sa statusom prvotimca u klubu poput Salzburga koji igra i Ligu Šampiona, sigurno je kako će mu se uloga pojačati.

Salzburg je prvi nakon šest kola Bundeslige.

(Reprezentacija.ba)