Sarajevski 145. derbi obilježili su huligani tučom na terenu uoči same utakmice, jedan navijač Sarajeva je čak teže povrijeđen, no u heroje su se kasnije pretvorili Armin Hodžić i Ermin Zec. Debitant i veteran su donijeli veliku pobjedu Željezničaru, a ogromne zasluge za istu pripadaju i šefu stručnog štaba Edisu Mulaliću.

Uprkos brojnim poteškoćama “Sablja” je izvukao maksimum iz svoje ekipe. Željo je bio brži, rastrčaniji i borbeniji, što je upravo njegov potpis, a potvrdilo se još jednom da u derbi utakmicama ulogu igraju isključivo glava i srce.

Mulalić se za Reprezentacija.ba portal javio nakon treninga. Vidno iscrpljen, u početku nije bio raspoložen za razgovor, no popustio je…

– Lijepo je to, ali nemojte mene dizati, momci su najzaslužniji, kaže nam skromni Edis Mulalić i potom se osvrće na samu utakmicu koja je završila rezultatom 2:0 u korist Željezničara.

– Čitajući medije, malo ko nam je davao šanse, međutim mi smo u podsvijesti znali da možemo. Svako ko je nastupio je dao svoj maksimum i ne bih mogao sada nikoga posebno izdvajati, ne bi to bilo fer. Momci su izginuli na terenu.

Armin Hodžić nije mogao zamisliti bolji debi u dresu Željezničara. Iako je po vokaciji vezni igrač, zaigrao je u napadu i maksimalno odgovorio zadacima.

– Hodžić je imao težak period u inostranstvu. Iz Slobode je otišao u Španiju u kojoj se nije najbolje snašao, no kada se priključio našim pripremama, vidjeli smo da dijete ima individualne kvalitete. Zabio je i nekoliko golova. Integrisali smo ga na tu poziciju i tup – gol. Nema šta, ‘mali’ je radan, fino vaspitan, inteligentan i na dobrom putu. Ima tu hljeba, u svom stilu dodaje Mulalić.

Mnogo se osporavao i Ermin Zec koji je stavio tačku na i.

– Njegove kvalitete se ne smiju osporavati. Imao je peh sa povredama u proteklom periodu, no Zec kada je fit, onda je među najboljim napadačima u ligi. Pokušavamo ga takvim držati, da ga ne upropastimo.

Treći derbi u trenerskoj karijeri i treća pobjeda za Mulalića. U čemu je tajna?

– Kada živiš za taj klub, derbi je nešto posebno, ali emocije moraš nekada ostaviti po strani kako bi pripremio utakmicu. Emocije te često odvedu od plana. Nema neke posebne tajne. Samo predan rad, gledamo da anuliramo kvalitete protivnika, dignemo svoje i to je to. Mada, nije to ni lagano kao što naš narod misli. Šta sam rekao igračima? Svašta (smijeh). To najbolje oni mogu reći.

Nakon dva dana odmora Plavi su se vratili trenažnom procesu. Misli su okrenute ka Leotaru.

– Iako su na dnu tabele, maksimalno ih respektujem. Bit će teška utakmica. Oni se bore za opstanak, neće im nedostajati volje i želje, međutim mi gledamo sebe i vjerujemo da možemo ostvariti cilj ako svaki igrač pruži maksimum, poručio je Mulalić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Ako bi se ‘proguglale’ Mulalićeve izjave prije utakmice sa Sarajevom, došlo bi se do zaključka kako je pola posla obavio i prije nego što će igrači istrčati na teren. Nakon poraza od Veleža je vjerovao svom timu, pričao kako su oni najbolji i to je, čini se, bio ključni potez. A alibi je, s obzirom na aktuelno stanje, mogao tražiti…

(Reprezentaicja.ba)