Zdravko Mamić nedavno je na gostovanju na O Kanalu još jednom je ponovio zahvalnost bh. građanima koji su mu pružili toplu dobrodošlicu na svakom koraku tokom njegovog boravka u Bosni i Hercegovini.

U lijepom maniru poštovanja domaćina, Mamić je otišao tako daleko da je poručio čak da se osjeća “kao Bošnjak i Hercegovac”, te poručio kako se “nikada neće moći dovoljno zahvaliti bh. građanima na gostoprimstvu”.

Čovjek koji je uveliko zaslužan za prosperitet hrvatskog nogometa i reprezentacija, a koji u BiH ima uistinu velike simpatije naroda, bi upravo mogao direktno pomoći i reprezentaciji BiH. Bez da potroši ijedan jedini euro.

Naime, već godinama reprezentativci Bosne i Hercegovine u Dinamu trpe šikaniranje, navijači na društvenim mrežama će napisati i “diskriminaciju”.

Pamtimo kako je nestabilan status u ekipi imao Armin Hodžić čak i dok je bio prvi strijelac Dinama, a ništa bolji status, realno neopravdano, nemaju danas ni Amer Gojak ni Luka Menalo.

Hrvatski mediji pisali su ove godine kako se prema Gojaku radi velika nepravda, jer treneri njegove kvalitete koriste samo onda kada im “zagusti”, a u drugim slučajevima ga ostavljaju na klupi. Nije ni jasno kako u Dinamu minutažu na kapaljku dobija i Luka Menalo koji je bio jedan od najboljih igrača Rijeke koja je izborila grupu Europa Lige, pa čak izgledala dobro u grupnoj fazi protiv Napolija, AZ-a i Real Sociedada. Taj “superiorni” Dinamo u kojem Gojak i Menalo navodno nemaju mjesta, danas Rijeci bježi samo šest bodova.

Da ima istine u napisima hrvatskih kolega govor i to da je Gojak npr. bio među najboljim igračima u europskim pobjedama nad Rapidom i West Hamom ove sezone sa 90 minuta na tim mečevima, a Menalo je također u Europi donio, kao starter, bod Dinamu na remiju 1:1 protiv Genka.

Za nagradu za takve odlične nastupe u najtežim utakmicama, u posljednjem kolu Hrvatske Nogometne Lige Gojak je u igru ušao u sudijskom vremenu, a Menalo nije bio ni na klupi.

Vrijedi se zapitati koliko bi jača bila reprezentacija BiH da ima Gojaka u punoj formi, kao praktično jedinog prodnornog kreativca Zmajeva, ili Menala u punoj formi, kao praktično jedino pravo krilo sa kojim raspolažemo.

Uz takvo zahvalnost i ljubav koju Zdravko Mamić pokazuje prema Bosni i Hercegovini, najmanje što može uraditi je da našim reprezentativcima osigura fer tretman u ekipi.

(Reprezentacija.ba)