Kineska liga je već godinama pravi mamac za velika imena svjetskog fudbala. Medijsku pažnju na tamošnju ligu najprije su skrenule kratkotrajne epizode Nicolasa Anelke i Didiera Drogbe, a kasnije su umijeće na travnjacima širom Kine prenosili i naši fudbaleri poput Sejada Salihovića, Zvjezdana Misimovića, Zlatana Muslimovića…

No, Bosna i Hercegovina u ovom trenutku ima i svoje trenere u Kini. Mirko Hrgović je na poziv Slavena Bilića otišao u Beijing Guoan gdje radi kao asistent, a isti posao u Shanghaiju obnaša i Adnan Čustović. Također bivši reprezentativac.

Čustović je u saradnji sa Splićaninom Ivanom Lekom sjajno otvorio kinesku avanturu. U dosad tri odigrane utakmice ostvarili su dvije pobjede i jedan remi.

– Prijatno sam iznenađen sa Kinom. Naši ljudi obično imaju predrasude, međutim zasad imam samo riječi hvale. Korone uopšte nema, mislim čak da nema nijedan slučaj, a i sama zemlja za život je jako dobra. Ipak, svjestan sam da nisam došao u turizam, trenutno je moj fokus samo na fudbalu i cilju da napravimo pozitivan rezultat sa Shanghaijem, javio se Adnan Čustović za Reprezentacija.ba portal.

Kaže nam kako ranije nije mnogo pratio kineski fudbal, ali da je kvalitet na visokom nivou.

– Stadioni i svi popratni detalji su vrhunski. I igrači također. Dovoljno je spomenuti da gotovo svaki tim ima barem četiri-pet dobrih stranaca. U mom klubu su, primjerice, Oscar koji je prethodno bio u Chelseaju, pa Marko Arnautović, Aaron Mooy… Ima dosta dobrih imena, dodaje ovaj Mostarac.

Imao je priliku i raditi samostalno kao trener u dva belgijska kluba, Oostendeu i Waasland-Beverenu, a tada se uvjerio koliko je sam posao surov.

– Nekako sam malo bio razočaran u taj posao prvog trenera. I kada imaš rezultate, određene stvari ne možeš kontrolisati. Zato na kraju nisam mnogo razmišljao kada mi se javio Ivan Leko s idejom da mu se pridružim u Kini kao pomoćnik. To je trener od kojeg mogu dosta toga naučiti, predviđam mu svjetsku budućnost, jer dosad je napravio mnogo toga. A zašto ne i vidjeti jednu novu tradiciju kakva je kineska.

Interesovalo nas je i kakav je Shanghai kao klub.

– Bili su prvaci prije tri godine, ali je u biti Shanghai mlad klub koji nema toliko veliku historiju. Ipak, u finansijskom i organizacijskom smislu jako dobro stoje. Siguran sam da će u godinama koje dolaze napraviti velike stvari. Šta je cilj ove sezone? Idemo od utakmice do utakmice s ciljem da pobijedimo i budemo dominantni. Na kraju ćemo vidjeti gdje će nas to dovesti.

Prije nego što je otišao u Kinu, Čustović je radio u reprezentaciji Bosne i Hercegovine kao asistent i desna ruka Dušana Bajevića. Ima lijepa sjećanja na taj period.

– Za mene je bio san vratiti se u reprezentaciju i, hvala Bogu, ostvario se. Danas kada se osvrnem na taj period mogu biti zadovoljan. Žao mi je što se kroz taj baraž nismo uspjeli plasirati na Evropsko prvenstvo, pogotovo jer smo bili bolji od Sjeverne Irske, ali nažalost fudbal je takav. Ne pobjeđuje uvijek bolji. Kada je u pitanju Liga nacija, treba biti realan i reći da je grupa u kojoj smo se nalazili bila prejaka za nas.

Od Dušana Bajevića je mnogo naučio.

– Drago mi je što sam imao priliku raditi sa njim. Ponekad se čujemo. Baš razmišljam da mu se javim u ovo koji dan, da vidim kako je.

Kaže nam i kako nije očekivao da će biti jedan od kandidata za selektorsku klubu nakon što je “Princ sa Neretve” napustio kormilo.

– Ma, ne… Znate kako kod nas to funkcioniše. Nije bilo šanse da ja budem selektor, niti sam se opterećivao s tim.

I na kraju – Velež. S ponosom gleda sve ono što se dešava u njegovom voljenom klubu.

– Pratim iz daleke Kine baš sve. Šteta je što je protiv Borca sviran taj penal, pobjedom bismo bili blizu tog prvog mjesta, ali sve u svemu treba biti zadovoljan ovom sezonom. Plasman u Evropu bi bio šlag na tortu, podvukao je Čustović na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)